CREATE ACCOUNT

Rozema & Van Schijndel: Maragogype (Nicaragua)

/ / Zendingen
Maragogype Nicaragua

Jeroen Rozema van koffiebrander Rozema & Van Schijndel brandde de bijzondere Maragogype voor Koffiejuffrouw. Maragogype is zo’n beetje de grootste Arabica boonsoort die er te vinden is en wordt daarom ook wel Olifantsboon genoemd. De Maragogype-koffiestruiken produceren weliswaar grote bonen, maar leveren ook weinig oogst op en worden daarom niet vaak verbouwd. En dat is jammer, want ze leveren een soepele, smaakvolle koffie.

Maragogype wordt maar weinig verbouwd

Oorspronkelijk komt de olifantsboon uit Brazilië, uit het Maragogype-gebied in de staat Bahia waar deze koffieboon rond 1900 werd ontdekt. Later werd de plant verspreid naar ander landen, waaronder Mexico en Nicaragua. De meeste oogst van de Maragogype komt uit Mexico, maar de beste kwaliteit is te vinden in Nicaragua. De productie is echter laag, waardoor het vaak lastig is ze te vinden.

Maragogype in Nicaragua

Coöperatie Tinoco in Nicaragua is gespecialiseerd in het verbouwen en verwerken van de Maragogype. De koffieplantages die hun bonen bij Tinoco leveren zijn zo klein dat ze jaarlijks maar 25 tot 50 kilo bonen aanleveren die van voldoende kwaliteit zijn. De coöperatie investeert in begeleiding en opleiding van de boeren om de kwaliteit van de productie te verhogen. Dat levert niet alleen betere koffie op, maar ook een betere opbrengst –en dus geld- voor de koffieboer. Zet deze heerlijke, bijzondere bonen als filter en verwacht een heerlijk zachte koffie met een fluwelen mondgevoel.

De feiten over koffiebonen Maragogype (Rozema & Van Schijndel)

  • Koffiebrander: Jeroen Rozema van Rozema & Van Schijndel in Oisterwijk
  • Plantage: Cooperatie Tinoco, in regio Jonotega, Nicaragua
  • Hoogte: 1550 – 2200 meter
  • Variëteit: Maragogype, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso. Maal de bonen zo fijn als het zand op een Caribisch strand.
  • Je proeft: een fruitige, licht kruidige, volle koffie.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Bijzonder! Wij proefden cacao. Lekker!’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2016

TOP