CREATE ACCOUNT

Weelderige koffieplanten

/ / Koffieverhalen
koffieplant

Voor jij je heerlijke koffie in je kopje hebt, is er al heel veel moois gebeurd. Van plant tot boon tot koffiekop. Hartstikke interessant! Daarom vertelt Koffiejuffrouw je elke week een stukje. Deze week: de koffieplant.

Koffieplanten zijn prachtige, weelderige, groene struiken. Sommige soorten kunnen, als ze niet gesnoeid worden, wel een paar meter hoog worden. Maar dat is niet handig bij het plukken natuurlijk. 😉 Koffieplanten groeien grofweg in de tropische landen rond de evenaar, waar het vochtig en aangenaam warm is en waar voldoende zon en schaduw is. De planten kunnen niet te lang direct zonlicht verdragen, dus zie je op koffieplantages vaak bananenbomen naast of dichtbij de koffieplanten staan, vanwege de schaduwwerpende grote bladeren. Berghellingen zijn daarom ook vaak perfect voor koffieplantages.

Het duurt ongeveer 5 jaar, voordat een koffieplant voor het eerst vruchten draagt. Ben je wel eens op zo’n plantage geweest? Een geweldig kleurenspektakel! Het frisgroene van de bladeren, de witte, geurende bloesem en de bessen in alle tinten rood al naar gelang de stadia van rijpheid. Juist omdat de koffiebessen, met in het hart de koffieboon, niet allemaal tegelijk rijp zijn, worden ze meestal met de hand geplukt: een arbeidintensief werkje! Gemiddeld komt er van een struik 5 kilo koffiebessen, waar ongeveer 1 kilo koffiebonen van overblijft.

De koffieplant heeft nogal wat soorten, ondersoorten en rassen, maar je kunt grofweg vier soorten onderscheiden. ’n Botanisch lesje: de meest bekende is de Coffea Arabica, die –je raadt het al- de bekende Arabicaboon voortbrengt. Van de Coffea Canephora komt de Robustaboon die we vooral kennen uit de melanges. De andere twee hebben flink wat Robusta-achtige kenmerken en worden in onze omgeving nauwelijks gebruikt, dat zijn de Coffea Liberica en de Coffea Dewevrei.

Volgende keer overhoor ik je 😉 en vertel ik meer over de overeenkomsten en verschillen tussen deze koffiebonen.

Een oppeppertje nodig? Kijk dan even naar deze Koffiecommercial voor een wake-up call… 🙂

 

TOP