CREATE ACCOUNT

Wat zijn goede koffiebonen?

/ / Koffieverhalen

Een goed begin is het halve werk. Met goede koffiebonen is een lekkere kop koffie zo gezet. Maar ja, wat zijn goede bonen?
Ben je abonnee van Koffiejuffrouw, dan heb je het gemakkelijk. Wij selecteren alleen de beste kwaliteit koffiebonen.
Maar ga je er zelf op uit en moet je de beste bonen vinden in de jungle van het koffie-aanbod… Ik geef het je te doen.
Tips nodig? Alles voor een fantastische kop koffie thuis!

Kooptips voor goede koffiebonen

  • Als er op de verpakking staat: 100% koffie, niet doen. Wat moet er anders in? Zo’n vreemde claim geeft te denken. 100% Arabica is wel een goede leidraad.
  • Staat op de verpakking ‘Tenminste houdbaar tot’? Laat staan. Je wilt weten wanneer de koffiebonen gebrand zijn. Alleen aan de hand van die datum, kun je verse koffiebonen kopen. Koop geen bonen die langer dan een paar weken geleden zijn gebrand.
  • Heeft een merk bijna alleen maar melanges? Overweeg een ander merk. Te veel melanges bij 1 merk riekt naar het mixen van slechte kwaliteit bonen. Als het merk ook of het liefst voornamelijk ‘single origin’ bonen verkoopt, gaan ze in elk geval voor kwaliteit en kunnen hun melanges absoluut top zijn.
  • Waak voor koffies met verhullende namen als Full of Nuts, Colombia’s Best of Bonissimo, om maar iets te noemen. Kies liever merken die de naam van de boon of een plantage nemen om hun koffie te duiden. De boon is dan herleidbaar.
  • Staan op het pak alleen benamingen als donker, medium of licht gebrand? Een slecht teken. Professionele branders zoeken tonen als chocoladeachtig of aards als ze hun koffiebonen donker branden. Dat staat dan ook op de verpakking. Als de brander die tonen niet zoekt, dan heeft hij of zij ze er waarschijnlijk ook niet uitgehaald.
  • Let ook op de verpakking zelf. Een verpakking met vensters of hele doorzichtige verpakkingen zijn cool, maar laten licht door. En licht is, samen met zuurstof, een van de aartsvijanden van de koffieboon als het om vers (houden) gaat. Dus kies voor zo’n soms wat saaiere, dichte verpakking uit een stuk.
  • Koop nooit teveel koffiebonen in een keer. Een kilopak is alleen heel voordelig als je vaak koffie zet voor grote groepen mensen in een keer. Van koffie bewaren gaat de kwaliteit achteruit, zeker als de zak telkens open en dicht gaat. Schaf dus liever kleinere verpakkingen aan. Maar ook hier weer: abonnees van Koffiejuffrouw hoeven zich daar geen zorgen over te maken. 🙂
  • Let op wazige benamingen als Puur, Natuurlijk of Eco-friendly. En staar je niet blind op certificaten. Fair Trade is natuurlijk altijd goed, maar veel kleine boeren telen hun koffie altijd al biologisch, maar hebben geen geld voor de certificering. Dus let liever op de informatie die op het pak staat over de herkomst van de boon. Hoe meer, hoe beter. Bijvoorbeeld op welke hoogte de boon is geteeld, welk type boon er in het pak zit of hoe de plantage heet.
  • Verkoopt een merk alleen maar gemalen koffie? Dat is op zijn minst vreemd. Je zou minimaal de keuze moeten hebben voor hele bonen of gemalen.

Succes! (of neem een abonnement, dat maakt de keuze een stuk gemakkelijk…. 🙂

Bron: Thrillist

TOP