
Zit er na maanden van geduld, zon en voldoende water eindelijk bessen aan de struik, moeten ze op het juiste moment geplukt worden. De koffieplant draagt zowel bloeiende bloemen, als rijpe en onrijpe bessen tegelijk. Hoe de boeren de koffiebonen oogsten, hangt af van het terrein (heuvelachtig of vlak), van de aanwezige machinerie en hoe hoog de kwaliteit van de koffieboon is. Op vlakke plantages met veel koffieplanten, zetten de koffieboeren oogstmachines in, dit gebeurt veel in het laagland van Brazilië. Grote ‘armen’ van een langsrijdend voertuig schudden of slaan de rijpe vruchten van de koffiestruiken. De medewerkers harken later de oogst op. Op heuvelachtige plantages kan dat niet en wordt alles met de hand gedaan of met een soort kam, die langs de takken rist. Bij deze machinale methoden vervuilen takjes, aarde, stof, steentjes, blaadjes en onrijpe bessen de oogst. Die worden er later handmatig uitgefilterd.
Handmatig koffiebonen oogsten
De meest arbeidsintensieve plukmethode is als de plukkers met een mand langs alle koffiestruiken lopen om de bessen te plukken. Het zogenaamde ‘strippen’ geeft de hoogste opbrengst van de handmatige plukmethoden. Een plukker rist met zijn handen alle bessen van de tak, rijpe en onrijpe. De opbrengst is wel groot, maar de kwaliteit een stuk minder, aangezien de onrijpe bessen de smaak beïnvloeden. De meest arbeidsintensieve plukmethode is als de plukker alleen de rijpe bessen oogst. Hij laat de onrijpe bessen hangen tot de volgende ronde. Zo kan het dat op sommige plantages meerdere keren per jaar geoogst wordt. De arbeidsintensieve methode drijft logischerwijze de prijs van de koffiebonen op. Maar dan heb je ook wel de beste kwaliteit.