CREATE ACCOUNT

Koffiebonen malen

/ / Koffieverhalen

Je neemt je koffie serieus. En terecht. Het leven is te kort voor slechte koffie. Nu je goed bezig bent met verse koffiebonen, zou je eens kunnen kijken naar je bonenmaler. Hoe jij je koffiebonen maalt is van groot belang. Sommige mensen hebben nog een oudje staan, een bonenmaler geërfd van moeder, doet het nog prima, of wellicht heb je al een mooie op de kop getikt. Maar mocht je een nieuwe bonenmaler willen aanschaffen is het handig iets meer te weten zodat je een betere keuze kunt maken.

Tip: wees niet te zuinig.

Je kunt beter investeren in een goede bonenmaler dan in een duur koffiezetapparaat! Met een simpele filter of een duwpotje kun je hele goede koffie maken, maar slecht gemalen koffie maakt ook het meest geavanceerde espressoapparaat niet meer goed.

Grofweg zijn er twee grote verschillen. Koffiemolens met messen en koffiemolens met maalschijven. Messen hakken de koffiebonen in ongelijke stukjes. Dit is prima om bijvoorbeeld koffie te zetten met een percolator. Voor een espresso is het echter foute boel. Daar heb je een fijne, gelijkmatige maling voor nodig. Te fijne deeltjes maken de koffie bitter en te grove stukjes verliezen vrijwel direct smaak. Je begrijpt het al: Koffiejuffrouw raadt een bonenmaler met maalschijven aan. Die maalt de bonen gelijkmatig, zoals jij het wilt: grof of fijn. En als die keuze er is: keramische maalschijven worden minder warm dan metalen maalschijven. Dat komt ook de koffie(smaak) uiteindelijk ten goede.

Mindful malen

Koffiebonenmalers zijn er in vele verschillende prijsklassen. In onze webshop vind je onze selectie bonenmalers. Voor ieder wat wils. Helemaal ‘mindful’ is het malen met de voordelige handmaler 🙂 En mocht je denken dat het met de handmalen een heidens karwei is, kijk dan eens hoe ze het op de Filipijnen doen. Dan valt het opeens best mee…

 

TOP