CREATE ACCOUNT

Koffiebonen bewaren

/ / Koffieverhalen

Nadat het pak koffiebonen is geopend, bewaar je de bonen op een koele, droge plek. En gebruik je ze zo snel mogelijk. Koffiejuffrouw licht toe waarom koffiebonen bewaren op de juiste manier zo belangrijk is en wat de originele verpakking van de koffiebrander bijdraagt.

Maal je je koffiebonen vlak voor gebruik, zoals het hoort, maar smaakt je koffie alsnog muf? Kijk dan hoe je je koffiebonen bewaart. Er is een aantal factoren die van grote invloed zijn op de smaak van koffiebonen nadat ze gebrand zijn.

Vijanden van verse koffiebonen

Zuurstof: Koffie verliest niet alleen smaak door zuurstof, het neemt ook omgevingsluchtjes op. Vacuüm verpakken heeft alleen zin als de koffiebonen zijn ‘uitgegast’, maar dat proces gebeurt doorgaans al bij de brander. Dit is ook de reden dat Koffiejuffrouw de koffiebonen in de originele verpakking van de brander laat. Deze verpakkingen hebben vaak een ‘eenrichtings-ventiel’ waardoor de vrijgekomen gassen kunnen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij komt. Is de verpakking eenmaal open, gebruik de bonen dan zo snel mogelijk, het liefst binnen 2 weken. Rol of vouw de bovenkant van de verpakking dicht tot aan de koffiebonen, zodat er geen lucht meer boven zit.

Vocht & temperatuur: De originele verpakking houdt de bonen ook droog, want de vluchtige oliën in koffiebonen zijn in water oplosbaar. Die smaakvolle oliën moeten in je koffiekopje terecht komen en niet ergens anders. Vandaar dat Koffiejuffrouw afraadt de koffie te bewaren in de koelkast of in de vriezer. Bij het ontdooien van de koffiebonen of door de vochtigheid van de koelkast, ontstaat condens en neemt de kwaliteit van de koffieboon snel af. Als het niet anders kan, bijvoorbeeld omdat je grote hoeveelheden koffie hebt gekregen, vries dan alleen ongeopende pakken in. Maar liever niet…

Bewaartips koffiebonen

  • Zo snel mogelijk gebruiken 🙂
  • Ideaal is in de originele verpakking op een koele, droge, donkere plek, want ook licht is nadelig voor dit kwetsbare natuurproduct.
  • Bewaar koffie niet in de buurt van voedingsmiddelen met een sterke geur.
  • Bewaar nooit te veel bonen in het bonenreservoir van je espressomachine.

 

TOP