CREATE ACCOUNT

Italië loves Robusta-koffie

/ / Koffieverhalen

De koffiebonen die wij in het Westen het meest gebruiken komen vooral van de Arabica-plant. Italianen zijn echter dol op de pure Robusta-boon. Wat is het verschil?

De Arabica-plant gedijt goed in landen met een mild klimaat, het liefst op berghellingen van circa 800 meter tot wel 2000 meter hoogte, met af en toe een bui. De Robusta-plant groeit goed in lager gelegen gebieden, tot zo’n 700 meter hoogte en kan tropische temperaturen en dito neerslag goed aan.

Driekwart van de koffie in de wereld is Arabica. Dat is nog best bijzonder aangezien de soort gevoeliger is voor ziekten en veranderende weersomstandigheden en bovendien duurder is dan de meer bestendige en goedkopere Robusta-boon. Er kleven namelijk ook wat nadelen aan deze boon. De Robusta mag een sterk soort zijn met een hoger cafeïnegehalte, maar de ietwat opdringerige smaak is minder verfijnd dan de Arabica. En daar draait het toch om, zeker bij Specialty-koffies.De Arabica-koffieboon is beroemd vanwege de verfijnde, fruitige smaak en het geurige aroma. Daarom wordt de Robusta-boon vaak gebruikt in melanges, waar zijn volle smaak goed tot zijn recht komt. Behalve in Italië, waar ze de Robusta-bonen hogelijk waarderen.

Koffie in Italië

Koffie in ItalieItalianen zijn dol op de wat lompe smaak van de Robusta-boon en gebruiken ze voornamelijk puur, dus niet in een melange. Dus mocht je met vakantie zijn in Italië, proef dan eens goed van je Italiaanse espressootje. Proef je verschil? Overigens hoef je in Italië niet op zoek naar hippe koffietentjes waar ze slow coffee of bijzondere filterkoffie brouwen. De Italiaanse koffiecultuur is al heel lang hetzelfde: krachtige espresso, staand aan de bar, met suiker. En vooruit, ’s ochtends een cappuccino. Ik heb me laten vertellen dat de prijs van espresso wettelijk is vastgelegd zodat het voor iedere Italiaan beschikbaar is. In toeristencentra houdt niet iedere barista zich daaraan. Maar zoals ze zeggen, When in Rome, do as the Romans. Vriendelijk groeten in je beste Italiaans verhoogt de kans op een karakteristiek sterke espresso voor een authentiek Italiaanse prijs aanzienlijk. Inclusief een vette knipoog. Basta!

 

TOP