CREATE ACCOUNT

Duurzaamheid in koffieteelt

/ / Koffieverhalen

De koffieteelt is behoorlijk intensief: tussen een piepkleine zaailing en een volwassen plant die zijn eerste vruchten draagt zit zo’n 5 jaar. En al die tijd moet dit kwetsbare plantje goed verzorgd en gepamperd worden om niet ten prooi te vallen aan allerlei op de loer liggende schimmels, parasieten en vraatzuchtige insecten. Het zal je maar gebeuren als koffieboer…

Bestrijding plantenziekten en duurzaamheid

De koffiestruik is sowieso niet zo’n vluggerd. De op jasmijn lijkende bloem maakt na bestuiving snel plaats voor de koffiebes. Die bes heeft wel 8 tot 10 maanden nodig om uit te groeien van klein en groen tot een volwaardige donkerrode vrucht. Je kunt je voorstellen dat er in die maanden heel wat kapers op de kust zijn die zich graag tegoed doen aan de smakelijke vruchten of het weelderige bladerendek. Van verwoestende plantenziekten tot vraatzuchtige mieren, luizen, kevers en rupsen. Plantenziekten worden helaas nog vaak chemisch bestreden, maar er komen steeds meer natuurlijke varianten op de markt waarmee geëxperimenteerd wordt, zoals de milieuvriendelijkere fungiciden.

Natuurlijke insectendoders

Bij koffieplagen van schadelijke insecten worden tegenwoordig steeds vaker natuurlijke vijanden ingezet bij de bestrijding. Duits wetenschappelijk onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat de aanwezigheid van bijen, vogels en vleermuizen rond koffieplanten de opbrengst tot wel 10% vergroot. Vogels en vleermuizen jagen op de schadelijke insecten en wespen worden ingezet als keververdelgers, waardoor meer bessen ‘overleven’. En natuurlijk zorgen onder andere bijen voor de bestuiving. Koffieplanten van de Robusta-soort hebben bestuivers wel nodig voor de bevruchting, anders wordt het dus niks met die koffie. Arabica is echter een zogenoemde zelf-bestuiver. Maar het is bewezen dat de bessen groter en zwaarder worden door het bezoekje van de bij! Het onderzoek bewees hiermee ook dat bomen op een plantage niet alleen broodnodige schaduw aan de koffieplant bieden, maar tevens dienst doen als huisvesting voor die handige insectendoders en bestuivers. Een mooi voorbeeld dat koffieteelt duurzaam kan.

 

 

TOP