CREATE ACCOUNT

De smaak van water

/ / Koffieverhalen

Stel, je drinkt fantastische koffie in een geweldig koffietentje tijdens een van je reizen. En ze verkopen ook bonen, dus je neemt een paar pakken mee om thuis net zulke heerlijke koffie te zetten. Eenmaal thuis smaakt die koffie toch heel anders…

Natuurlijk hebben de meeste mensen niet zulke professionele machines thuis, maar met eenvoudige apparaten kun je echt goede koffie zetten. Waar men vaak niet aan denkt is dat je kop koffie voor het grootste deel uit water bestaat en dus de kwaliteit van het water de koffiesmaak flink beïnvloedt.

Over het algemeen wordt aangenomen dat voor koffie het beste ‘hard’ water gebruikt kan worden. De aanwezige mineralen versterken namelijk de koffiesmaak. Vroeger deden koffiedrinkers een snufje zout door hun koffie om de smaak ‘op te halen’. Te hard water is overigens ook weer niet goed: magnesium- en calcium-deeltjes verstoren de balans tussen de koffiedeeltjes en de watermoleculen. En dat resulteert in een vlakke smaak.

En zacht water dan? Deze kennis zou voorspellen dat bijvoorbeeld gedistilleerd water geen lekkere koffie zou zetten, want smakeloos en dus schreeuwend om dat snufje zout. Maar nee, dat is niet zo! Het letterlijk smakeloze water verstoort op geen enkele manier het extractieproces van het koffiezetten en geeft dus een hele sterke koffiesmaak. Zet je je koffie met heel zacht water, dan heb je minder gemalen koffie nodig en een grovere maling. Het loont dus om uit te vinden hoe hard het water is waarmee je je koffie zet. En probeer het eens uit met gedistilleerd water. Gewoon voor de lol. Om te zien wat het verschil is.

En mocht je lekker koffiedrinken op reis, bedenk dan dat het water vaak chloor bevat. Dat beïnvloedt de koffiesmaak behoorlijk. Hopelijk hebben oplettende barista’s die houden van kwaliteit geïnvesteerd in filtersystemen om het water te verbeteren… Dan komt het toch nog goed.

TOP