Colombia teelt koffie sinds het begin van de 19e eeuw. Via een pater kwamen de eerste koffiestruiken in het land terecht. Hij bracht ze mee vanuit de Franse Antillen.
Inmiddels is Colombia heel belangrijk voor de koffie-industrie. Van de meer dan 70 landen in de wereld die koffie produceren, staat Colombia al geruime tijd in de top drie.
Colombia is van grote waarde voor de koffie-industrie vanwege de handige ligging met havens aan zowel de Atlantische als de Stille Oceaan.
Koffie werd vroeger vooral op grote plantages in bulk geproduceerd, maar inmiddels heeft ruim 90 procent van de koffietelers minder dan 5 ha van hun grond beplant met koffiestruiken. Deze kleine plantages –veelal familiebedrijfjes – oogsten soms niet meer dan 50 kg. Met recht micro-lots dus!
De koffiebessen groeien in die delen van het land met een gematigd, vochtig klimaat in de uitlopers van het Andes-gebergte.
Colombiaanse koffie staat bekend als bijzonder mild en smaakt -generaliserend gesproken- zoet, notig en heeft flinke ‘body’. Colombiaanse koffie is over het algemeen goed in balans en wordt daarom nauwelijks gebruikt voor blends.