CREATE ACCOUNT

Koffie zetten met Chemex

/ / Koffiejuffrouws favorieten

De Chemex ‘koffiemaker’ is in de jaren 40 uitgevonden door de Duitser Peter Schlumbohm. De man was oorspronkelijk een scheikundige en gebruikte deze kennis tijdens het ontwerpen van de mooie, simpele Chemex. De glazen kan lijkt ook wel zo uit een laboratorium gehaald. Leuk detail is dat de Chemex is opgenomen in de permanente collectie van het prestigieuze Museum of Modern Art (MOMA) in New York.

Belangrijker voor ons koffieliefhebbers is dat je heel makkelijk heerlijke koffie kunt zetten met de Chemex. Koffiejuffrouw vindt de Chemex een uitkomst als er gasten over de vloer komen. De kan ziet er cool uit, je laat je vrienden zien dat je wat van koffie weet en, toch het belangrijkste: met de Chemex maak je –heel makkelijk-  heerlijke, zachte en smaakvolle koffie. Hoe? Koffiejuffrouw geeft je wat tips.

  • Gebruik verse koffiebonen in filterbranding.
  • Maal de bonen vrij grof als voor een cafetière/ duwpotje, anders wordt de koffie bitter. Hoe sneller de zetmethode, hoe fijner de mailing. En met de Chemex laat je de koffie in feite ‘trekken’, dus dit behoeft een grovere maling.
  • Gebruik ca 20 gram koffie per 300 ml (=volle mok koffie). Hangt dus af van de grootte van je Chemex.
  • Gebruik de speciale Chemex filters. Deze zijn dikker dan gewone filters, waardoor de koffie langzamer doorloopt. Dat  komt de smaak ten goede.
  • Als je de filter als een trechter gevouwe in de Chemex hebt gezet, giet er dan eerst wat heet water over om papiersmaak in de koffie te voorkomen. Hiermee verwarm je meteen de Chemex kan voor. Vergeet niet het water eruit te gooien voor je de koffie gaat zetten.
  • Zodra je vers gemalen koffie in de filter hebt gedaan, bevochtig je de koffie met weinig water, net van de kook af.  Gebruik geen kokend water, dan verbrand je de koffie en dat proef je! Wacht ca 30 seconden voor je meer water erop giet. Laat de koffie even wellen. ‘Let it bloom!’
  • Gooi dan de rest van het water erop in langzaam ronddraaiende bewegingen. Let ook hier op dat je water gebruikt dat net even van de kook is.
  • De doorlooptijd moet in totaal ca. 3,5 à 4 minuten duren. Duurt het langer, dan heb je de koffie te fijn gemalen. Gaat het sneller, dan is de koffie te grof gemalen. Volgende keer even de maling aanpassen. Oefening baart kunst.
  • Haal voorzichtig de filter eruit als alle water is doorgelopen.
  • Vul je kopje(s) en geniet!

TIP 1: de Chemex en de speciale filters zijn via onze webshop te koop.

TIP 2: er zijn veel leuke video’s te vinden op Youtube over het zetten van koffie met de Chemex. Zoals deze korte video. Kijk tot het einde! 🙂

 

TOP