
Koffiejuffrouw vroeg hobbykok en koffiegek Erik Paul Jager om een goddelijk recept dat het goed doet bij koffie. Speciaal voor onze koffiefans.
Erik Paul Jager: ‘Op eetgebied bestaan veel geweldige combinaties, maar er zijn er maar twee die iedereen zonder mankeren kan noemen: kaas en wijn, en koffie en chocola. Nog lekkerder dan een stuk chocola bij het bakkie troost is chocolademousse. Om die wat pittiger te maken, en om jou en je gasten te behoeden voor de beruchte après-diner-collapse, voegen we daar een flinke scheut Cuarenta y Tres aan toe, en vooral ook een stevig kopje koffie. Die je hier uiteraard ook bij serveert.
Ingrediënten Chocomousse met espresso
(voor 6 personen)
- 225 gram chocola met het hoogste cacaopercentage dat je kunt vinden
- 4 eieren
- snuf zout
- 55 gram suiker
- 150 dl slagroom
- twee eetlepels Cuarenta y Tres (cognac gaat ook prima)
- 1 kopje extrasterke koffie, liefst espresso
Maak de sterke koffie en laat afkoelen. Smelt de chocolade au-bain-marie. Voeg de drank en koffie toe en roer door. Scheid de eieren. Klop het eiwit stijf in ene schone kom. Voeg dan de snuf zout toe aan de geklopte eiwitten en vervolgens ook de suiker, lepel voor lepel. Meng het eigeel door de chocolademassa (niet op het vuur, anders stolt het eigeel). Klop de slagroom (zonder suiker). Schep de slagroom door het chocolademengsel. Spatel dit mengsel voorzichtig (de luchtigheid moet behouden blijven) door het room/chocomengsel. Verdeel de mousse over 6 dessertschaaltjes of leuke koffiekopjes en zet minstens drie uur in de koelkast. Maak er wat moois van bij het opdienen: wat overgebleven versiering of een kerststerretje. Enjoy!
Erik Paul Jager is freelance copywriter en communicatieadviseur. Daarnaast drijft hij een zaak in twintigste-eeuwse kunst en design: Doctor Decorum. Maar het liefst zou hij de hele dag in de keuken staan.