CREATE ACCOUNT

Aeropress ook voor espresso!

/ / Koffiejuffrouws favorieten

Koffiejuffrouw is dol op de Aeropress. Het is een simpele ‘koffiemachine’, ideaal om snel 1 kopje koffie te zetten. Alan Adler vond de Aeropress uit in 2005 omdat ‘ie nooit tevreden was over zijn koffie. Dit is dezelfde man die zo’n 30 jaar geleden de Aerobie uitvond, die überpopulaire ringvormige frisbee. Waarschijnlijk omdat ‘ie niet tevreden was met de toch wat lompe, niet zo aerodynamische frisbee. 😉

Ideaal op reis

Hoe dan ook, mooi apparaatje die Aeropress. Ideaal dus voor enkele kopjes en/of voor op reis. Je hebt niet veel nodig, behalve versgemalen, versgebrande koffiebonen van goede kwaliteit (uiteraard), heet water, de Aeropress en passende filters. Het mooie is dat het niet alleen goede filterkoffie zet, maar met een slimmigheidje ook te gebruiken is om espresso mee te zetten!

Hoe gebruik je de Aeropressaeropress-in-home-situation

De Aeropress is een ronde buis met een papieren filter onderin, waar de koffie op gegooid wordt. Een andere buis met een rubberen ring duwt de koffie door het filter, langzaam maar zeker. Het resultaat is een zoetere koffie die minder bittere tonen heeft en een helder mondgevoel heeft, zoals dat heet.

Er zijn verschillende methodes om de Aeropress te gebruiken. Naast de manier waarop Adler het bedoeld heeft, gebruiken barista’s ‘m ook ondersteboven, waardoor je meer controle hebt over de extractietijd. De koffie druppelt niet al door het filter voor je begint met doordrukken namelijk. Een ander slimmigheidje is het gebruik van twee filters: een onderop, zoals bedoeld en 1 filter bovenop de gemalen koffie die je met een passend voorwerp kunt aandrukken zoals dat gebruikelijk is bij espresso. Door de aangestampte koffie moet het water met meer kracht door de koffie gedrukt worden, net als bij espresso. Zie de instructiefilmpjes onderaan!

Kortom, ideaal voor thuisbarista’s om te experimenteren! TIP: ook een geweldig, betaalbaar apparaat om op je werk lekkere koffie te kunnen zetten…

Aeropress is te koop in onze Koffieshop

Het ‘gewone’ recept

  • Leg de filter in de filterhouder, maak ‘m nat met heet water.
  • Draai de filterhouder in de Aeropress.
  • Zet ‘m op een beker.
  • Maal 18 gram koffie ietwat grof, zoals voor een cafetière
  • Doe de koffie bovenop het papieren filter
  • Schenk ca 220 ml water (net van de kook af) op de koffie in de Aeropress
  • Roer een paar keer voorzichtig om
  • Even wachten, ongeveer 1 minuut
  • Duw dan met rustig de buis naar beneden. Het laatste beetje niet als je niet van bitter houdt.
  • Geniet ervan!

Video’s

Koffiejuffrouw heeft wat video’s opgezocht ter instructie. Eerst sowieso een tof  interview met Alan Adler waarin hij over zijn twee uitvindingen praat. Echt een aanrader even te bekijken. Verder 3 instructie-filmpjes: een de ‘gewone’ methode, de espresso methode en de omgekeerde methode. Doe er je voordeel mee!

 

TOP