CREATE ACCOUNT

Single Estate: koffiebrander Patrick Groenewold

/ / Koffiebranders

Een van de talenten van Patrick Groenewold van Single Estate is dat hij smaaktechnisch erg sterk is. Dat was al handig in zijn vorige carrière als kok, maar nu als koffiebrander en barista komt het op zijn minst ook wel van pas. Dat is vooral leuk bij ‘cuppings’, de koffieproeverijen. Koffieliefhebbers roepen dan dingen als ‘fruitig’ of ‘kruidig’ en Patrick nuanceert dan fijntjes: ‘groene appel’ of ‘tabak’.

Voor Single Estate, nu zo’n 5 jaar actief op de koffiemarkt, reist hij regelmatig naar de koffieplantages waar ze zaken mee doen of willen doen. Hij gelooft namelijk erg in Direct Trade. Waar mogelijk de tussenhandel eruit halen. Dus van Boer naar Brander naar Barista, daar staat Single Estate voor. Zo krijgt de boer ook een betere, eerlijkere prijs voor zijn product en daar wordt eigenlijk iedereen beter van. Het mooie is ook dat hij dan met eigen ogen kan zien hoe het met de sociale omstandigheden is gesteld op zo’n plantage. Zo let hij onder andere op kinderarbeid. Daar moet je nog mee oppassen, want als de kinderen van de plukkers er rondlopen wil dat nog niet zeggen dat ze er ook werken. Want natuurlijk wil hij de mooiste koffiebonen, maar koffie met een nare bijsmaak wil hij niet. Een betere wereld, daar hoopt hij toch een steentje aan bij te dragen.

Als Koffiejuffrouw hem vraagt naar zijn favoriete koffieboon, denkt hij erg lang na. ‘Ik kan dat niet eens zeggen. We voeren met Single Estate wel 35 verschillende koffiebonen per jaar en elke keer zijn ze weer mooi, anders, heerlijk. Okee, koffiebonen uit Guatemala vind ik vaak erg lekker. Alle smaken zitten er in, van mooie zuren tot dikke chocolade tonen. Maar welke koffieboon je ook neemt, hij is elke keer anders. Dat is het mooie van dit vak. De kleine geschiedenis van zo’n Single Origin boon komt tot leven: van de groei- en weersomstandigheden, de manier van oogsten, van wassen en drogen en opslag. Alles heeft zijn invloed. De koffiebrander geeft er de finishing touch aan. Een prachtig natuurproduct dus.

Zijn favoriete anekdote is zijn bezoek aan de plantage Finca El Socorro in Guatemala. Koffieboer van Juan Diego de la Cerda vertelde dat hij die dag een mail had ontvangen uit Zuid-Oost Azië. De mailer wilde de helft van zijn oogst opkopen, zo maar, ongezien. Bah, dat vond señor de la Cerda maar niks. Hij zei: “Als je interesse hebt in mijn product, dan kom je gewoon langs, dan maken we kennis, we drinken een potje bier op de patio en als het klikt dan laat ik je mijn plantage zien. Willen we daarna allebei nog steeds, dan gaan we zitten en doen we zaken. Maar via de mail? Tssssss!”

Wat vindt Koffiejuffrouw van Single Estate?

‘Patrick Groenewold van Single Estate is een man met een missie en met een goed verhaal. Leuk om het aan onze abonnees te vertellen. GoedGevonden dus!’

 

TOP