CREATE ACCOUNT

Evermore Koffie: koffiebrander Ian Pieters

/ / Koffiebranders
Koffiebrander Ian Pieters

Koffiejuffrouw kwam koffiebrander Ian Pieters tegen tijdens het Amsterdam Coffeefestival. Na een kort gesprekje besloten we al, ‘ we moeten eens samenwerken’. Het duurde even, maar het is gelukt! Koffiebrander Ian Pieters is een van de eigenaren van Evermore Thee-Koffie-Chocola in Rotterdam, een familiebedrijf begonnen in 2007.

Hoe ben je ‘in de koffie’ terecht gekomen?
Ian: ‘We deden mee aan de Verborgen Tuinen-dagen in Rotterdam. Brainstormend over wat het meest verkochte plantje was dachten Eline en zoon Lowik (toen 13) aan thee en Ian en zoon Aito aan koffie. Zo hebben we ons ingeschreven bij de KvK en van daaruit zijn we de website gaan bouwen en op markten onze producten aan de man gebracht. We begonnen in een schuurtje in de achtertuin als uit de hand gelopen hobby, nu 9 jaar verder branden we in onze eigen branderij en pakhuis aan de Coolhaven in Rotterdam, waar de Schie bijna aan je voeten stroomt. Daar staat natuurlijk mijn Giesen brander regelmatig lekker te roken.’

Welke koffie is je favoriet?
Ian: ‘Onze koffie is zoveel mogelijk biologisch en fairtrade. We kopen de koffie waar mogelijk lokaal in, waarvoor we de plantages zelf proberen te bezoeken. Van onze producten moet de hele keten blij worden. Niet alleen wij of onze klanten, maar ook alle lokale producenten.
Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde boon. Ik vind de variatie juist zo aantrekkelijk, voor iedere stemming een andere boon. Net als goede wijn, er zijn zoveel soorten en verschillen, er bestaat eigenlijk geen slechte koffie, alleen niet in de juiste stemming zijn voor een bepaalde koffie.
De koffie waar ik op het moment het meeste mee heb is de Rwanda Ishema koffie, maar dat komt ook  omdat ik daar vorige jaar op de plantage geweest ben. Als ik die koffie proef dan ben ik weer helemaal terug in dat prachtige land met die mooie cultuur. En de heel lieve mensen met een grote mentale veerkracht, zeker gezien de recente geschiedenis daar.’

 

TOP