CREATE ACCOUNT

Koffiebranderij Boon: koffieboon Malawi Pamwamba

/ / Zendingen

Afrika is natuurlijk een leverancier van veel prachtige koffiebonen. Koffie uit Malawi, het Oost-Afrikaanse land tussen Tanzania en Zimbabwe, is wat minder bekend. Het is een koffieland om in de gaten te houden: er wordt volop geëxperimenteerd met de top variëteiten Gesha en Keynian Bourbon.

Catimor variëteit

Malawi-pamwamba-aaa-2443De koffiebessen van deze Malawi AA Plus Pamwamba worden aan het begin van de dag geplukt en nog dezelfde middag ‘gepulpt’ en verder verwerkt. De classificatie AA zegt iets over de grootte van de boon. De Malawi Pamwamba is de Catimor variëteit, een kruising tussen een Robusta en Arabica boon met een flink hoge opbrengst. Deze variëteit wordt steeds meer verdrongen door de Gesha en Kenyan Bourbon die financieel ondersteund worden om het land interessanter te maken voor de specialty coffee industrie. Maar zoals Lianne Bertens van Koffiebranderij Boon het zegt: ‘deze Malawi een top kwaliteitskoffie.’ Daar is Koffiejuffrouw het roerend mee eens.

Koffie uit Malawi

Een van de redenen van het succes van de koffie uit Malawi is dat de koffie via ‘direct trade’ verhandeld wordt, in plaats van via door de regering gecontroleerde veilingen zoals in de meeste Afrikaanse landen. Of Malawi echt uitgroeit tot een top koffieland zal onder andere liggen aan of het transport verbetert. Hopelijk vindt men een oplossing voor de logistieke uitdaging want de koffie uit Malawi doet niet onder aan de Yirgacheffe uit Ethiopië!

De Britten introduceerden koffie in Malawi in 1891. Vandaag de dag zijn de belangrijkste exportproducten tabak, thee en koffie. De koffieboon Malawi Pamwamba AA Plus groeit in het district Thyolo in het zuiden van Malawi. De zeer vruchtbare grond in deze regio is zeer geschikt voor het telen van koffieplanten door een mix van doleriet, klei en een rijke, vettige slib. De plantages waar de bonen vandaan komen liggen op 1300 meter hoogte.

De feiten over koffieboon Malawi Pamwamba (Koffiebranderij Boon)

  • Koffiebrander: Lianne Bertens van Koffiebranderij Boon in Den Haag (Lees meer over Koffiebranderij Boon >>)
  • Boerderij: Verschillende kleine boeren in regio Thyolo in Malawi
  • Groeit op: 1300 meter hoogte
  • Variëteit: Catimor, 100% Arabica
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een zomers fruitige koffie met een lekkere nasmaak van donkerrode bessen en caramel.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Een eerlijke koffie, vol van smaak. Prachtig! Met een prettige, donkere chocolade smaak.’

GoedGevonden en verzonden: mei 2015

TOP