CREATE ACCOUNT

BorgmanBorgman: koffieboon Kanguna AA (Kenia)

/ / Zendingen

De koffieboon die BorgmanBorgman uit Leiden brandde voor de filterfans van Koffiejuffrouw komt uit Kenia. Een kleine coöperatie in de regio Embu verbouwt deze kwaliteitskoffie op een hoogte van 1600 meter. De koffieplanten staan tussen eucalyptusbomen, bananenplanten en macademianotenbomen. De boeren van een viertal dorpen koesteren en bewerken samen de planten die na het oogsten in de ‘Kanguna mill’ geselecteerd en ontpulpt worden.

Koffie uit Kenia

Koffie komt oorspronkelijk uit Afrika en het ligt voor de hand dat een aantal van de beste koffiesoorten ter wereld geproduceerd wordt op dit continent. Zo is Kenia’s hoog verbouwde, nat verwerkte arabicakoffie van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Zo’n 70% van de koffie in Kenia wordt geproduceerd door kleine koffieboeren, vaak als leden van kleine coöperaties. Geschat wordt dat circa 6 miljoen Kenianen direct of indirect werken in de koffie-industrie.

Het vrij smalle smaakpalet van de koffie uit Kenia is goed en constant, waarschijnlijk omdat de Keniase industrie streng wordt gereguleerd door de Coffee Board of Kenia. Zij classificeren elke baal groene bonen. De balen gemerkt als AA zijn van topkwaliteit en zeer in trek bij de gespecialiseerde koffiehandel. De groene bonen worden eens per week verhandeld op de koffiebeurs in Nairobi.

Leuk om te weten: Keniase koffie staat bekend om zijn scherpe, fruitige, soms citroenachtige of citrusachtige smaak dankzij de hoge zuurgraad.

De feiten over koffieboon Kanguna AA (Borgman Borgman)

  • Koffiebrander: Rien Borgman van BorgmanBorgman in Leiden
  • Plantage: Kanguna Farmers coöperatie
  • Hoogte: 1.600 meter
  • Variëteit: 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: wet processed
  • Geschikt voor: filter. Maal de bonen gebrand voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: heldere citrusachtige aciditeit, donkere thee, licht bloemig en zachte fruittonen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘We proeven appels, misschien zelfs van die frisse groene appels. En karamel. Lekker fris.’

 GoedGevonden en verzonden: december 2014

TOP