CREATE ACCOUNT

Stooker Roasting Company: Inga Aponte

/ / Zendingen
Colombia Inga Aponte

De koffiebonen uit Colombia werden gebrand door koffiebrander Onno van Zanten van Stooker Roasting Company in Amsterdam. Deze koffiebonen hebben een bijzondere geschiedenis. Ze groeien op plantages die in feite een inheemse indianenstam, de Inga stam, een beter leven hebben gegeven.

Koffie in plaats van heroïne

Deze Inga’s zijn afstammelingen van de oude Inca’s en leefden eeuwenlang geïsoleerd hoog in de bergen in het zuidwesten van Colombia. Pas in de 2e helft van de 19e eeuw werd weer contact met deze gemeenschap gelegd. Helaas was het contact vooral met criminele organisaties en de stam werd jarenlang gedwongen om papaver voor heroïne te produceren. De vredelievende Inga’s zaten opeens gevangen in een gewelddadig gebied vol illegale plantages. Maar gelukkig voor hen en hun toekomstige generaties zijn de tijden veranderd. De bergen werden ‘schoongeveegd’, zodat het weer veilig is voor de Inga’s. De illegale gewassen werden vernietigd en maakten plaats voor een nieuw gewas: koffie!

Op de helling van de vulkaan

De Inga koffieboeren verbouwen voornamelijk de Caturra-variëteit, op een gemiddelde hoogte van 2.150 meter boven zeeniveau. De plantage ligt op de helling (ofwel aponte) van de nog actieve Doña Juana vulkaan. Dat levert dus een zeer vruchtbare bodem. Resultaat is uiterst complexe en zoete koffie. Je proeft een chocolade-achtig aroma, mango en rijpe bananen. Lekker!

De feiten over koffieboon Inga Aponte (Stooker Roasting Company)

  • Koffiebrander: Onno van Zanten van Stooker Roasting Company in Amsterdam
  • Plantage: Hacienda Inga Aponte in regio Nariño in het zuidwesten van Colombia.
  • Hoogte: 1800 – 2250 meter
  • Variëteit: Caturra, 100% Arabica
  • Geschikt voor: Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: Een complexe en zoete koffie met een chocolade-achtig aroma, met duidelijke hinten van mango en rijpe bananen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Met melk wordt de smaak bijna cacao-achtig. Lekker!’

 GoedGevonden en verzonden: mei 2017

TOP