CREATE ACCOUNT

Brazuca Coffee: Ibiraci Mother Tree (Brazilië)

/ / Zendingen
koffieplant

Tiago Gawlinski, de koffiebrander van Brazuca Coffee in Amsterdam, brandde de Mother Tree bonen voor je, die groeiden in de gemeente Ibiraci in de provincie Minas Gerais in Brazilië. De plantage ligt in de provincie Minas Gerais in de Braziliaanse Mantiqueira bergen. Deze regio staat bekend om de waterbronnen en is ideaal voor koffieproductie vanwege het klimaat en de vruchtbare grond. De koffieproductie zorgt voor een groot deel van de werkgelegenheid in deze streek.

Koffie uit Brazilië

Braziliaanse koffie staat bekend om licht aanwezige zuren, mildheid en nootachtige smaak. Tel daarbij op dat veel bonen van mega-plantages komen waar vaak machinaal geplukt wordt. De toegankelijke smaak en de grote hoeveelheden –goedkope- koffiebonen, maken Braziliaanse bonen heel populair in blends. Koffiekenners zagen daarom bonen uit Brazilië vaak als inferieur, maar daar komt de laatste jaren echt verandering in. Steeds meer boeren leggen zich toe op kleinschalige koffieproductie, en experimenteren er op los. Op die kleine plantages houden ze vaak ook rekening met biologisch telen waardoor er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En dat vinden wij dan weer prettig.

De feiten over koffieboon Ibiraci Mother Tree (Brazuca Coffee)

  • Koffiebrander: Tiago Gawlinski  van Brazuca Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Fazenda Ibiraci in Ibiraci, in de regio Minas Gerais, Brazilië
  • Hoogte: 1.000 meter
  • Variëteit: Yellow Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: natural
  • Geschikt voor: filter of espresso. Zijn je bonen geroosterd voor espresso dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand, heel fijn. Gebrand voor filterkoffie? Dan maal je ze wat grover, zoals het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: een toegankelijke koffie, fruitig van smaak, met een hint van sinaasappel en butterscotch.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekker, hoor, hoewel wij de butterscotch er niet uithaalden. Jij wel? De sinaasappel overigens wel… J’

GoedGevonden en verzonden: januari 2017

TOP