CREATE ACCOUNT

Schot Koffie: koffieboon Gutiti (Ethiopië)

/ / Zendingen
yirgacheffe

Koffiebrander John Schot van Schot Koffie in Rotterdam brandde de Gutiti-boon uit de Yirgacheffe regio in het zuiden van Ethiopië voor je. De naam van de koffie ‘Gutiti’ komt van de washing station waar de koffiebessen verwerkt worden.

Gutiti verwerkingsstation

De Gutiti washing station verzamelt bessen van ongeveer 700 boeren in de directe omgeving. Dit zijn voornamelijk kleine boeren met elk ongeveer twee hectare land, waarop de koffie wordt verbouwd. Zoals veel Ethiopische boeren verbouwen ze naast koffie andere gewassen waarmee ze in hun levensonderhoud voorzien. De koffiebessen zijn verwerkt volgens de ‘Natural’, zongedroogde methode, waardoor de koffie zijn kenmerkende intens fruitige en bloemige aroma krijgt.

Tip van Koffiejuffrouw

Voor filter gebruik je iets minder bonen dan je gewend bent. Het zijn intens smakende bonen, dus als je het wat zachter wilt, gebruik gewoon iets minder. Nog een tip: gebruik eens een ander zetmethode. Door de omniroast kun je deze bonen zowel gebruiken voor espresso als voor alle filterzetmethoden, als aeropress, V60 of duwpot. Let dan wel op de juiste maling van de boon. Hoe dan ook, je kunt de karakteristieke levendigheid van een klassieke Yirgacheffe verwachten. Complex en intens, met hints van onder andere abrikozen. Lekker!

De feiten over koffiebonen Gutiti (Schot Koffie)

  • Koffiebrander: John Schot van Schot Koffie in Rotterdam
  • Plantage: de plantages rond het Gutiti verwerkingsstation in de Yirgacheffe regio in Ethiopië.
  • Hoogte: 1.900 meter
  • Variëteit: Ethiopian Heirloom, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: Natural
  • Geschikt voor: het is een omniroast, dus je kunt de bonen gebruiken voor zowel espresso als filter. Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: een complexe, klassieke Yirgacheffe, met veel frisse tonen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Wij proefden de abrikozen!’

 GoedGevonden en verzonden: maart 2017

TOP