CREATE ACCOUNT

White Label Coffee : Jumay (Guatemala)

/ / Zendingen

De koffiebonen die door de koffiebrander Francesco van White Label Coffee in Amsterdam zijn gebrand komen van de plantage Jumay in Guatemala. Ze zijn met veel zorg omringd op de finca op ruim 1800 meter hoogte op de vruchtbare hellingen in de zuidelijke regio Santa Rosa. Koffieboer Fabian Garcia verkocht zijn koffie altijd alleen in eigen land, maar door de komst van specialty coffee-inkopers is deze heerlijke koffie nu ook voor ons beschikbaar gekomen.

Honey

Deze koffiebonen van Finca Jumay zijn ‘honey-processed’, dat is een combinatie van de gewassen (ofwel natte) en ongewassen (ofwel droge) methode. Andere benamingen voor de honey-processed methode die je kunt tegenkomen op koffiepakken zijn ‘semi-washed’ en ‘pulped-natural’. Met deze verwerkingsmethode schuurt een machine de buitenkant van de koffiebes, maar laat het zoete vruchtvlees zitten. De bonen worden dan te drogen gelegd, waardoor het vruchtvlees indroogt, en zijn zoetigheid afgeeft aan de boon. Door de schil eraf te schuren met water behoud je de frissere smaken die kenmerkend zijn voor de natte methode. Een mooie mix dus!

Koffie uit Guatemala

Koffie uit Guatemala is grotendeels van hoge kwaliteit en zeer divers van smaak. Dat komt door de enorme hoeveelheid verschillende microklimaten die elke koffieboon anders maakt. Overeenkomst is dat de meeste koffie deels in de koele, vochtige halfschaduw geteeld wordt, wat de kwaliteit ten goede komt. Koffie uit Guatemala wordt door velen gezien als een van de beste soorten ter wereld.

Koffie is heel belangrijk voor de economie van Guatemala, waar het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Er zijn 65.000 koffieboeren in het land, waarvan 95% kleine finca’s zijn, kleine boerderijen van zowel indianen als niet-indianen, voornamelijk in de bergen. In Guatemala groeit de koffiebes voornamelijk nog aan oude struiken die weliswaar een lagere opbrengst hebben, maar wel beter van smaak zijn. Kleine boeren krijgen subsidie om de lagere opbrengst te kunnen compenseren, omdat de betere smaak goed past bij de huidige specialty coffee-handel.

De feiten over koffieboon Jumay (White Label Coffee)

  • Koffiebrander: Francesco Grosetti van White Label Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Finca Jumay in Santa Rosa in Guatemala
  • Hoogte: 1850 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Geschikt voor: Zijn je bonen gebrand voor espresso, dan maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. De voor filter gebrande bonen maal je iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: Een zoetige koffie met veel smaak van donker fruit als zwarte bessen, rijpe kersen en blauwe bessen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Lekkere zomerse koffie. Doet het als filterkoffie ook goed met een ijsblokje erin.’

 GoedGevonden en verzonden: juni 2017

TOP