CREATE ACCOUNT

DENF Coffee Roasters: koffieboon Isnul (Guatemala)

/ / Zendingen
Guatemala Denf

Bonen uit Guatemala, gebrand door Daan Verleg van DENF Coffee Roasters. Deze koffie wordt –uiteraard- met de hand geoogst, gewassen en in de zon gedroogd op de plantage Isnul. De plantage is al 40 jaar in de kundige handen van de familie Anzueto. De finca ligt in de regio Huehuetenango, in het noordwesten van Guatemala. Men zegt dat hier de beste koffie van Guatemala vandaan komt. De koffies die van Finca Isnul vandaan komen doen het al jaren goed in de Cup of Excellence competitie.

Koffie uit Guatemala

Koffie uit Guatemala is grotendeels van hoge kwaliteit en zeer divers van smaak. Het land staat bekend als een soort hemel voor koffieliefhebbers, vanwege de circa 300 verschillende microklimaten en dus evenzovele verschillende koffies. De vulkanische grond en de koele bergen met rivieren maken het een perfecte plek voor koffieteelt. Overeenkomst tussen alle verschillende klimaten is dat de meeste koffiebonen deels in de koele, vochtige halfschaduw geteeld wordt, wat de kwaliteit ten goede komt. Koffie uit dit Midden-Amerikaanse land wordt door velen gezien als een van de beste soorten ter wereld.
Voor de economie van het land is koffie heel belangrijk. Koffie wordt verbouwd op een paar grote plantages van rijke families en heel kleinschalig op een paar duizend finca’s. Deze kleine plantages zijn eigendom van vaak arme boeren, voornamelijk in de bergen. In Guatemala groeit de koffiebes voornamelijk nog aan oude struiken die weliswaar een lagere opbrengst hebben, maar wel beter van smaak zijn. Kleine boeren krijgen subsidie om de lagere opbrengst te kunnen compenseren, omdat de betere smaak goed past bij de huidige specialty coffee-handel.

De feiten over de Isnul boon (DENF Coffee Roasters)

  • Koffiebrander: Daan Verleg van DENF Coffee Roasters in Eindhoven
  • Plantage: Finca Isnul in Huehuetenango, in het noordwesten van Guatemala
  • Variëteit: Caturra / Catuai, 100% Arabica
  • Hoogte: 1500 – 1900 meter boven zeeniveau
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: Filter. Maal de bonen zo fijn als het zand in Bloemendaal, iets grof dus.
  • Je proeft:  een frisse koffie met een medium body, je proeft druiven en chocolade.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Ja hoor die chocolade weer. Dan zijn we eigenlijk al blij… :)’

 GoedGevonden en verzonden: mei 2016

TOP