CREATE ACCOUNT

Black Rebel Coffee: koffieboon Galapagos Isles (Ecuador)

/ / Zendingen
Galapagos Isles coffee

Op het Amsterdams Coffee Festival raakten we aan de praat met koffiebrander Bert Stoker die daar Black Rebel, zijn nieuwe koffiebranderij introduceerde. Met veel passie en enthousiasme vertelde hij over zijn koffies. Uiteraard proefden we het een en ander en waren we vooral gecharmeerd van de koffie van de Galapagos Eilanden. Behalve dat ‘ie heel lekker zacht is, vonden we het ook erg bijzonder, koffie die groeit op die eilandengroep bij Ecuador. Koffie uit dat deel van de wereld waren we nog niet eerder tegen gekomen.

De trots van de Galapagos eilanden

De koffieplanten op het eiland San Cristobal, op plantage El Cafetal, zijn geplant rond 1870 door Franse ontdekkingsreizigers. In de eerste instantie bracht de koffieteelt niet voldoende op in de tijd dat bulkkoffie gemeengoed was en werd de plantage verlaten. In 1990 nam de familie Gonzalez-Duche de plantage over, geïntrigeerd door de geschiedenis van de plantage en het bijzondere microklimaat. De koffieplanten groeien hier namelijk op slechts maximaal 360 meter boven zeeniveau en dat is uitzonderlijk laag voor Arabica-koffieplanten, die normaal floreren vanaf ca 900 meter boven zeeniveau. Door bepaalde koude én warme golfstromen, de sterke zon, de vruchtbare vulkanische grond en de vele riviertjes in de buurt, genieten de koffieplanten van een uitzonderlijk subtropisch klimaat. Ideaal voor koffie! De familie Gonzalez-Duche blies de plantage nieuw leven in en maakte er een ecologische, biologische en duuzame boerderij van, de trots van de Galapagos eilanden. De pure en schone omgeving doet de koffieplanten duidelijk goed en dat is te proeven in deze koffie. Een lekkere volle, uitgebalanceerde koffie die zo is gebrand dat ‘ie voor zowel voor filter als voor espresso-gebaseerde koffies te gebruiken is. Kun je ook eens een andere zetmethode uitproberen…

De feiten over de Galapagos Isles boon (Black Rebel Coffee)

  • Koffiebrander: Bert Stoker van Black Rebel Coffee in Zeist
  • Plantage: Finca El Cafetal op San Cristobal eiland, Galapagos eilandengroep in Ecuador.
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Hoogte: max 360 meter boven zeeniveau
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: Espresso en filter. Deze bonen zijn zo gebrand dat je ze voor beide zetmethoden kunt gebruiken. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zand op een Caribisch strand. Voor filter maal je ze zo fijn als het zand in Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft:  een volle koffie, smaakvol, mooi uitgebalanceerd en iets zoet.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Erg zacht en bijzonder.’

 GoedGevonden en verzonden: mei 2016

TOP