
Voor een espresso is maar weinig water nodig en het kan dus lastig zijn om alle lekkere smaakstoffen er zo snel uit te krijgen. Dat ligt ook nog eens aan hoelang de koffieboon gebrand is. Veel koffiebranders branden hun koffiebonen lichter voor filterkoffie dan bij een espresso branding. Dat is niet overal in de wereld zo, maar ook Koffiejuffrouw vindt een langzamere en donkerdere branding lekkerder voor espresso. Uitzonderingen daar gelaten. De boon wordt iets poreuzer en laat de smaakstoffen dan makkelijker los.
Smaakbom
Liefhebbers hoeven we het niet te vertellen: espresso is een echte smaakbom. Espresso geeft een intense en krachtige smaakintensiteit, doordat de verhouding tussen water en koffie veel groter is. Door de juiste verhouding van water/koffie, en door een mooie espresso branding komen de lekkere smaken en aroma’s goed uit.
Donker
Een espressoboon zou dus het liefst wat donkerder gebrand moeten worden. Maar met ‘donkerder’ alleen ben je er nog niet. Want wat is donker? Er zit nog een heel spectrum tussen lichtbruin en donkerbruin. De lichter gebrande bonen laten de karakteristieke smaken en tonen in tact of –beter nog- halen die juist naar boven. Tegelijkertijd kunnen bij een lichte branding ook de negatieve eigenschappen van een boon boven komen. Echt donker gebrande bonen krijgen een meer algemene sterke koffiesmaak en slechte eigenschappen kunnen er dus goed mee verdoezeld worden.
Pas geleden nog kregen we een koffieboon om te proeven, en die was bijna zwart geblakerd. Het smaakte echt verbrand vonden wij, en niet lekker. Alle levendigheid en zoetigheid was verdwenen en een bittere, veraste smaak bleef achter. En toch zijn er mensen die het juist wel kunnen waarderen…
Het adagium is dus: proeven en uitproberen!