CREATE ACCOUNT

Coutume Café: koffiebrander Kevin Ayers

/ / Koffiebranders

Coutume Café en Koffiebranderij werd in 2011 in het 7e arrondissement in Parijs geopend door de Fransman Antoine Netien en de Australiër Tom Clarke. Ze stonden toen aan de vooravond van de ‘nieuwe koffie’-golf, die inmiddels ook Parijs in zijn greep heeft. Drie jaar later begint Café Coutume op een heus imperium te lijken: ze zitten op drie verschillende plekken in Parijs, maar ook in Rennes en Tokyo (!) Interessant clubje koffiegekken.

Kevin Ayers favorieten

Koffiebrander van Coutume Café is Kevin Ayers. Hoe is hij ‘ in de koffie’ terecht gekomen? ‘Bij toeval eigenlijk. Ik werkte in een pizzarestaurant in Iowa City. In 2006 verwoestte een tornado het gebouw waar ik werkte. Ik kon gelukkig terecht in een café, waar ik toen fulltime ging werken, The Java House. Daar werd ik gegrepen door koffie: ik wilde er alles over weten. Wist ik veel dat het een levenslang leerproces is. Ik vind het nog altijd leuk om elke dag iets nieuws over koffie te leren. Wat mijn favoriete koffieproducerende landen zijn? Uit Afrika en Midden-Amerika komen de koffiebonen die ik meestal het lekkerste vind. Mijn absolute favoriete koffieboon –tot nog toe- is de Aida’s Grand Reserve van koffieboer Aida Batlle in El Salvador.’

Koffiejufrouw werkt altijd samen met de beste koffiebranders van Nederland. Voor de editie oktober 2014 maakte ze een uitzondering en vroeg ze Kevin Ayers van Coutume Café iets speciaals te branden voor onze abonnees. Dat deed hij: een zachte filterkoffie uit Guatemala en een bijzondere boon uit Burundi voor espresso.

TOP