CREATE ACCOUNT

Coutume Cafe: koffieboon La Ceiba

/ / Zendingen
De koffiebrander van Coutume Cafe in Parijs brandde de koffieboon La Ceiba uit Guatemala voor Koffiejuffrouw. La Ceiba is ook de naam van de Nationale boom van Guatemala. De koffieboon komt van de koffieplantage Finca La Esperanza, gelegen op ca 1600 a 1800 meters in de bergen van Huehuetenango, in Guatemala vlakbij de Mexicaanse grens.

Gedreven koffieboer

Finca La Esperanza is zo’n 60 jaar geleden begonnen door Heleodoro de Jesús Villatoro López in een moeilijk toegankelijk gebied. Zo was er niet eens een echte weg naar zijn plantage, dat het transport wel lastig maakte. Hij was zo overtuigd van de kwaliteit die hij kon leveren, dat hij alle opstartproblemen overwon. Het moet een hele overwinning zijn geweest om de eerste trucks met koffie weg te zien rijden. In dit gebied heerst een microklimaat met warme en koude wind, hevige regens, hoge vochtigheidsgraad, een zanderige kleigrond en een constante temperatuur van rond de 20°C. Blijkbaar ideaal voor de Bourbon die hij cultiveert, want de koffie is heerlijk. De plantage wordt omringd door bergen en bos. Een prachtige natuurlijke omgeving, met voldoende schaduw en zon. De koffie wordt met de hand geplukt en met de natte methode verwerkt op de eigen plantage. De gewassen bonen worden ook ter plekke gedroogd in de zon.

Koffie uit Guatemala is grotendeels van hoge kwaliteit en zeer divers van smaak. Dat komt door de enorme hoeveelheid verschillende microklimaten die elke koffieboon anders maakt.

De feiten over koffieboon La Ceiba (Café Coutume)Finca la esperanza

  • Koffiebrander: Kevin Ayers van Café Coutume
  • Plantage: Finca Esperanza in de regio Huehuetenango, Guatemala
  • Varieteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Groeit op: 1650-1750 meter hoogte
  • Geschikt voor: filter. Voor filterkoffie maal je de bonen zo fijn als het zand van Bloemendaal, met iets grove korrel dus.
  • Je proeft: Een uitgebalanceerde koffie met een mooie diepe, complexe smaak met tonen van melkchocolade en rozijnen. Een fijne zachte nasmaak.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Mmmm, zacht en toch ook fris. Bijzonder!’

GoedGevonden en verzonden: oktober 2014

TOP