CREATE ACCOUNT

Heerlijke cafetière

/ / Koffieverhalen

Hoe je ‘m ook noemt, het mooie van een French Press, de cafetière of de duwpot, is de eenvoud. Maal je verse bonen, schenk er water over heen en: genieten! Zelfs met zoiets simpels kan er nog best veel mis gaan. Heb je wel eens een bittere kop gedronken uit de cafetière? Of proefde je korrels koffie in je mond? Bleh! Niet nodig, maar het kan wel vrij makkelijk gebeuren. Een paar tips.

1. De juiste bonenmaling

Nu is dat altijd belangrijk natuurlijk, welke zetmethode je ook gebruikt. Bij de cafetière wil je een grove, gelijkmatige maling van de bonen die gebrand zijn voor filterkoffie. Als je echt kracht moet zetten als je filter naar beneden duwt, dan is de maling te fijn. Ga het juist heel snel, dan is de maling te grof. Dat komt de smaak in beide gevallen niet ten goede.

2. De juiste hoeveelheid koffie

Heel belangrijk is de water – koffie verhouding. Hou 1:10 aan. Dus 1 gram koffie per 10 gram (=ml) water. Reken het 1 keer goed uit met jouw cafetière en jouw maatschepje, dan hoef je daar niet meer over na te denken.

3. Schenk alle koffie uit

Je doet de juiste hoeveelheid koffie in de glazen kan, schenkt de helft van de benodigde water erover, roer voorzichtig met een (houten) lepel en schenk dan de rest van het water erbij. Laat het zo’n 30 seconden wellen, en zet dan de deksel op de kan en druk het filter tot op de gemalen koffie. Laat het 4 minuten staan. En druk dan pas de filter voorzichtig naar beneden. Doe dit met beleid! Schenk je niet alles uit? Doe de resterende koffie dan over in een thermoskan om het iets later te gebruiken. Laat het niet in de cafetiere zitten, dan gaat het ‘koffiezetten’ gewoon door. En dat levert een bittere koffie op!

Succes!

Wil je ook zo’n supereenvoudige ‘koffiemachine’? Klik hier >>

TIP: ook ideaal voor op kantoor of op vakantie!

 

TOP