CREATE ACCOUNT

Schot Koffie: Buziraguhindwa (Burundi)

/ / Zendingen
Burundi Schot -droogbedden

John Schot van Schot Koffie uit Rotterdam meldde dat hij een heel bijzondere koffie had, uit Burundi. Schot, kom maar op, zeiden wij. En inderdaad, hij had gelijk. De koffie is afkomstig van een lokale gemeenschap in het Kayanza district in Burundi en verwerkt in het Buziraguhindwa verwerkingsstation (ja spreek dat maar eens hardop uit :).

De producent, Salume Ramadhan, selecteert en koopt de koffiebessen van kleine boeren in de omgeving. Salume houdt de koffies van de verschillende locaties en gemeenschappen apart van elkaar. Hierdoor behoudt de koffie uit iedere microregio zijn eigen unieke (smaak)eigenschappen, veroorzaakt door verschillen in de bodemgesteldheid, groeihoogte, hoeveelheid zonlicht en klimaat. Daarnaast investeert hij flink in kwaliteit- en duurzaamheidprogramma’s voor de omringende boeren en lokale werknemers. Minimaal zo belangrijker is dat de koffie lekker is, tropisch fruit proef je. Een heel zachte koffie.

Koffie uit Burundi

Burundi is met een inwoneraantal van 9 miljoen mensen een van de kleinste producerende landen in Oostelijk Afrika. Ongeveer 800.000 families met elk zo’n 150 tot 200 koffieplanten zijn voor hun hoofdinkomen afhankelijk van de productie van koffie. De koffie wordt verbouwd op een hoogte tussen 1.500 en 2.000 meter boven zeeniveau en voornamelijk verwerkt volgens de gewassen methode (‘fully washed’). Burundi heeft met behulp van de Wereldbank flink geïnvesteerd in het bouwen van ‘washing stations’ en aanplantingsprogramma’s. In Burundi bevinden zich nu 140 van dergelijke washing stations op strategische locaties in de verschillende productieregio’s. Een koffieland om in de gaten te houden!

De feiten over de Buziraguhindwa (Schot Koffie)

  • Koffiebrander: John Schot van Schot Koffie in Rotterdam
  • Mill: Buziraguhindwa in Kayanza district in Burundi.
  • Variëteit: Bourbon variëteiten, 100% Arabica
  • Hoogte: 1800-2000 meter boven zeeniveau
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: Espresso en filter, al naar gelang de branding. Als je bonen gebrand voor espresso hebt, maal je ze zo fijn als het zand op een Caribisch strand. Voor filter gebrand? Dan maal je ze zo fijn als het zand in Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een zachte koffie met duidelijk tropische fruittonen.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Heerlijk zacht!’

 GoedGevonden en verzonden: april 2016

TOP