CREATE ACCOUNT

Single Estate Coffee Roasters: Bufata Gibe (Ethiopië)

/ / Zendingen
Koffie Bufata Gibe

De Bufata Gibe koffiebonen uit Ethiopië zijn gebrand door Single Estate Coffee Roasters in Maasdijk. Vernoemd naar het verwerkingsstation waar de bonen uit de omliggende plantages gewassen en gedroogd worden. De eigenaren van Bufate Gibe kopen de koffiebessen van zo’n 130 kleine lokale boeren op en na het ontpulpen worden ze hier gewassen en gedroogd op verhoogde droogbedden. De koffie uit deze streek is een mix van oude en nieuwe variëteiten, die door elkaar en naast elkaar groeien. Deze mix wordt ‘Ethiopian Heirloom’ genoemd.

Koffie uit Ethiopië

Ethiopië heeft talloze –ook nog onontdekte – koffievariëteiten, een echte schatkamer voor de specialty coffee industrie. Vermoed wordt dat koffie zich vanuit Ethiopië via pelgrims en koffiehandelaars zich over de rest van de wereld verspreidde. De koffie uit deze regio Limu is wat lager in aciditeit –oftewel het welbekende ‘zuurtje’ – dan koffie uit welbekende streken als Yirgacheffe en Sidamo.

Smaak

Toen we deze boon proefden, waren we verrukt over de heerlijke geur van de bonen, helemaal toen het net gemalen was, geurde het fantastisch. Eenmaal gezet om te proeven vonden we ‘m wat donker ruiken. Wat bij mij opkwam was de geur zoals in een garage…J Single Estate noemt dat –een stuk aantrekkelijker- ‘zwarte thee’. Die benaming begrijp ik beter. Hoe dan ook, de smaak is goed, lekker pittig. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

De feiten over koffiebonen Bufata Gibe (Single Estate)

  • Koffiebrander: Patrick Groenewold van Single Estate Coffee Roasters in Maasdijk
  • Plantage: 130 kleine plantages verwerkt op de Bufata Gibe washing station, in regio Limu in Ethiopië.
  • Hoogte: 1100 – 1900 meter
  • Variëteit: Ethiopian Heirloom, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso en filter. Maal je bonen voor espresso zo fijn als het zand op een Caribisch strand. Voor filter maal je ze iets grover, zoals het zand in Bloemendaal.
  • Je proeft: in de filtervariant mooie citrus en zwarte thee smaken. Als espresso gemalen en gezet een zoetige koffie met dezelfde aciditeit van citrusvruchten.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Eerst geurt ‘ie even naar een garage, beetje donker, maar de smaak is lekker. Pittig!’

GoedGevonden en verzonden: juli 2016

TOP