CREATE ACCOUNT

Braziliaanse koffie

/ / Koffieverhalen

De oogst van Braziliaanse koffie omvat ongeveer een derde van de totale wereldproductie. Een groot verschil met andere koffieproducerende landen is dat Brazilianen een deel van de oogst met gretigheid zelf opdrinken. Cafèzinho, het kleine kopje zwarte koffie, is razend populair en het ontbijt wordt heel tekenend café da manhã, ochtendkoffie, genoemd. Hoe belangrijk het aandeel van de Braziliaanse koffie is op de wereldmarkt is te merken zodra er vorst in Brazilië verwacht wordt. Vorst is een ramp voor koffieplanten en de internationale koffieprijzen op de beurzen schieten dan meteen omhoog.

Kwantiteit versus kwaliteit

Een groot deel van de landbouwgrond in dit enorme Zuid-Amerikaanse land wordt gebruikt voor de koffieteelt. Veelal –uitstekende – arabicabonen, maar ook de robustaboon wordt er verbouwd. Robusta groeit goed in het hetere noorden terwijl de arabica in de hoger gelegen gebieden gedijt. Brazilië moet het qua koffie vooral hebben van de kwantiteit. De middelmatige kwaliteit van de Braziliaanse koffiebonen door een matige zuurgraad en een vrij neutraal, onopvallend karakter, maken ze vooral ideaal als basis voor melanges. De middelmatige kwaliteit komt onder andere door de manier van oogsten. Op de enorme plantages worden de koffiebessen voornamelijk machinaal geplukt of op zijn best ‘gestript’. De verschillende stadia van de koffiebessen verlaagt de kwaliteit van de uiteindelijke opbrengst.

Koffie van topkwaliteit

Maar ook in Brazilië groeit het besef van de toegevoegde waarde van kleine plantages en leggen steeds meer koffieboeren zich toe op het cultiveren van echt goede kwaliteitskoffie, de specialty coffee. Vooral in het zuiden van Brazilië komen meer plantages die experimenteren met andere productiemethodes en verzorging. Met uitstekende resultaten! De beste Braziliaanse koffiebonen zijn een bourbonvariëteit die zorgen voor een fantastische koffie met een goede zuurgraad en zoetheid.

Waarschijnlijk ten overvloede, maar de koffiebonen die Koffiejuffrouw selecteert voor de abonnementen komen uiteraard alleen van de kleine kwaliteitsplantages. Daarmee ondersteunen we ook de missie van de kleine Braziliaanse koffieboeren die streven naar topkwaliteit.

TOP