CREATE ACCOUNT

Brazuca Coffee: biologische Red Iapar 59 (Brazilië)

/ / Zendingen
Biologische koffie uit Brazilie

Biologische koffie gebrand door Brazuca Coffee dit keer, een goede organic brasil. De koffieboon Red Iapar 59 groeit op de Fazenda Camocin in Pedra Azul in de deelstaat Espírito Santo, Brazilië. Deze fazenda is een bijzondere koffieplantage waar volgens biologische en biodynamische principes koffie wordt geproduceerd. De koffieboon gedijt goed in het milde klimaat. Door een regelmatige zeewind en de hoge ligging van de plantage is het klimaat hier milder dan gebruikelijk is in Brazilië.

Iapar is de afkorting van Instituto Agronômico do Paraná

De Iapar 59 groeit op een hoogte van 1100 meter en alleen tussen de maanden mei en september worden de meest rijpe koffiebessen door getrainde plukkers geoogst. Na het plukken krijgen de bessen de gelegenheid te ‘rusten’ voor zij worden gesorteerd. Dit zorgt voor een mooie balans in de koffie.

Biologische koffie

Volgens toeristenfolders verklaarden de Verenigde Naties het gebied van Pedra Azul het ‘op twee na beste klimaat ter wereld’. Pedra Azul is de naam van de –blauwe- rots die verrijst uit het landschap en die zorgt voor het koele bergklimaat. De koffie op de organic farm groeit in schaduw en is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De Iapar 59 is een kruising tussen de variëteiten Villa Sarchi en Timor Hybrid en is resistent tegen koffieroest dat bij andere koffievariëteiten veel voorkomt. Daarom zijn chemische bestrijdingsmiddelen overbodig, wat weer voordelig is voor de koffieboeren en goed voor het milieu. En niet onbelangrijk: de Red Iapar 59 smaakt uitstekend.

Leuk detail: deze boerderij levert ook koffiebloesemhoning

Wat betekent biodynamisch eigenlijk?

Biologisch-dynamische landbouw oftewel biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw, gestoeld is op de antroposofische principes van filosoof Rudolf Steiner. In de biologisch-dynamische landbouw gaat men ervan uit dat hemellichamen invloed uitoefenen op de groei van de gewassen. Voor en tijdens het verbouwen van de gewassen houdt men daarom in alle opzichten rekening met veronderstelde kosmische invloeden. De maan zou bijvoorbeeld niet alleen het getij beïnvloeden, maar ook de waterhuishouding van gewassen. Biologisch-dynamisch geteelde producten krijgen veelal het Demeter-keurmerk. Producten die het Demeter-keurmerk hebben, hebben ook het EKO-keurmerk. Andersom is niet het geval.

Bekijk dit mooie filmpje over de plantage Camocin:

De feiten over koffieboon Iapar 59  (Brazuca Cofffee)

  • Koffiebrander: Tiago Gawlinski van Brazuca Coffee in Amsterdam
  • Plantage: Fazenda Camocin in Pedra Azul do Aracê, in deelstaat Espirito Santo in de regio Zuidoost van Brazilië
  • Hoogte: 1100 meter
  • Variëteit: 100% Arabica, de Iapar 59 is een kruising van de variëteiten Villa Sarchi en Timor Hybrid
  • Verwerkingsmethode: gewassen en gedroogd op verhoogd terras.
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een licht gekruide koffie met een zachte body en een zoetige en droge afdronk. Hinten van peper, kaneel en pralines en rode kers
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Chocolade is al lekker, maar pralines? Dan zijn wij al verkocht. Mooi!’

GoedGevonden en verzonden: november 2015

TOP