CREATE ACCOUNT

Stooker Roasting Company: koffieboon Oporapa (Colombia)

/ / Zendingen
Koffie uit de streek Huila in Colombia

Onno van Zanten van Stooker Roasting Company in Amsterdam brandde de Colombiaanse koffieboon met de mooie naam Oporapa voor Koffiejuffrouw. Oporapa is ook de naam van een gemeente in de regio Huila, in het mid-westen van Colombia. Er komt slechts zo’n 16% van de gehele Colombiaanse koffieproductie uit Huila, maar dan wel van uitzonderlijke, hoge kwaliteit. Vandaar dat de regio richt zich steeds meer op de productie van specialty koffie richt. De meeste koffieboeren hier hebben kleine plantages, gemiddeld zo’n 1,5 hectare. De koffie in je zakje van Stooker komt daarom ook van verschillende plantages. De koffieboeren werken in deze streek volgens een speciaal stimulerend programma. De boer die de koffie verbouwd wordt beloond voor de kwaliteit van zijn oogst. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de beloning voor de boer.

Colombia als koffie-walhalla

Ik las ergens dat Colombia vandaag de dag voor veel mensen synoniem is voor drugs, terwijl het land ooit als koffie-walhalla werd gezien. Tijd om dat beeld weer te herstellen want de koffie is geweldig en is een belangrijk export-product voor Colombia. Van de meer dan 70 landen in de wereld die koffie produceren, staat Colombia al geruime tijd in de top drie. Het land in Zuid-Amerika is van grote waarde voor de koffie-industrie onder andere vanwege de handige ligging met havens aan zowel de Atlantische kust als aan de kust van de Stille Oceaan.

Microlots versus bulk koffie

Al vanaf het begin van de 19e eeuw wordt koffie geteeld in Colombia. Via een pater kwamen de eerste koffiestruiken in het land terecht. Hij bracht ze mee vanuit de Franse Antillen. De koffiebessen groeien in die delen van het land met een gematigd, vochtig klimaat in de uitlopers van het Andes-gebergte, zoals Huila.
Werd de koffie vroeger vooral op grote plantages in bulk geproduceerd, inmiddels heeft ruim 90 procent van de koffietelers minder dan 5 ha van hun grond beplant met koffiestruiken. Deze kleine plantages –veelal familiebedrijfjes – oogsten soms niet meer dan 50 kg, zoals de plantages van de Oporapa.
In het algemeen staat Colombiaanse koffie bekend als bijzonder mild met een zoete, notige smaak en een flinke ‘body’. Colombiaanse koffie is over het algemeen goed in balans en wordt daarom nauwelijks gebruikt voor blends.

Weetje: De ‘6’ op de verpakking van Stooker staat voor fruitige, vol zoete koffie met een medium body.

De feiten over koffieboon Oporapa (Stooker Roasting Company)

  • Koffiebrander: Onno van Zanten van Stooker Roasting Company in Amsterdam
  • Plantage: verschillende plantages in Oporapa, Huila in Colombia
  • Hoogte: 1.600 – 1750 meter
  • Variëteit: Colombia/Caturra/Castillo/Typica, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een volle koffie, roomachtig zoet met fruittonen van mango en mandarijn.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Ah lekker zeg. Beetje siroopachtig, vol van smaak. Een goeie Colombiaan!’

GoedGevonden en verzonden: juli 2015

TOP