CREATE ACCOUNT

Single Estate: koffieboon Yirgacheffe Reko (Ethiopië)

/ / Zendingen
Single Estate Yirgacheffe Reko

Single Estate’s koffiebrander, Patrick Groenewold, liet ons de Yirgacheffe Reko proeven en we twijfelden niet. Gelukkig komen er veel mooie en verschillend smakende koffiebonen uit Yirgacheffe. Dat is maar goed ook, want Koffiejuffrouw heeft al vaker voor bonen uit deze streek gekozen. Het is en blijft een van de interessantere regio’s in Ethiopië, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. De koffiebonen uit Yirgacheffe zijn uitgesproken fruitig.

Ethiopian Heirloom

Van alle koffies uit Yirgacheffe komt zo’n 30% uit het district Kochere. De koffieplanten die er groeien zijn een mix van nieuwe, aangeplante soorten en eeuwenoude koffievariëteiten die op stukken land ietwat verwaarloosd zijn blijven doorgroeien en weer ontdekt zijn. Zo’n 850 koffieboeren uit Kochere plukken hun koffiebessen van zowel de oude als de nieuwe variëteiten die gezamenlijk ‘Ethiopian Heirloom’ worden genoemd.

Yirgacheffe Reko

De bessen worden verwerkt in het wasstation Reko, een klein ‘washingstation’ die sinds 2001 in bedrijf is. De paar honderd koffieboeren brengen hun -kleine- oogst naar dit wasstation waar ze per kilo betaald krijgen. De koffieboeren snappen goed dat hun rijpe, rode bessen meer geld opleveren dan de onrijpe, groene bessen. De kwaliteit van de koffie die Reko produceert is dus heel hoog. De oogst in dit gebied duurt gewoonlijk van eind oktober tot half januari. De rijpe bessen worden van hun pulp ontdaan door een oude, trouwe ‘pulping-machine’. En daarna gewassen met het water uit de nabijgelegen rivier: dat duurt ongeveer 36 tot 48 uur. Daarna worden de koffiebonen gedroogd op droogbedden gedurende 10 a 12 dagen. Door deze manier van verwerken is dit een kwalitatief zeer goede koffie, met alles wat je kunt verwachten van een Yirgacheffe.

De feiten over koffieboon Yirgacheffe Reko (Single Estate)

  • Koffiebrander: Patrick Groenewold van Single Estate Coffee in Maasdijk (Lees meer over Single Estate Coffee >>)
  • Herkomst: washingstation Reko, Kochere regio in Ethiopie
  • Groeit op: 850- 2100 meter hoogte
  • Variëteit: Ethiopische Heirloom, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: gewassen
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: Bloemige geur van jasmijn en cleane, fruitige smaak van abrikozenjam
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Deze koffie heeft body. Mooi van kleur. Brengt de zon in je kopje!’

GoedGevonden en verzonden: april 2015

 

TOP