CREATE ACCOUNT

Lot Sixty One: koffieboon Aranga (Tanzania)

/ / Zendingen
Tanzania koffie Mt meru

Koffiebranderij Lot Sixty One brandde de Aranga boon uit Tanzania voor Koffiejuffrouw. De Aranga boon is biologisch gecertificeerd en groeit op de hellingen van de 4500 meter hoge berg Mount Meru in het noorden van Tanzania. Mount Meru is een nog actieve vulkaan, hoewel de laatste uitbarsting inmiddels zo’n 100 jaar geleden is. De vruchtbare, vulkanische bodem biedt de ideale omgeving voor de teelt van de fragiele Arabica koffieplanten zonder veel kunstmatige ingrepen. Tien boeren waren de slecht beheerde coöperatie waar ze hun koffie voor produceerden helemaal zat en staken hun koppen bij elkaar. Daar is de Aranga groep uit ontstaan. Ze richten zich op verbetering van de kwaliteit. En op een democratisch bestuur.

Fermentatie

De Aranga koffie is dubbel gefermenteerd. Eerst worden de koffiebessen op de dag dat ze geplukt zijn, meteen van het vruchtvlees ontdaan door eenvoudige handbediende ontpulpers en meteen gewassen. Daarna worden ze dubbel gefermenteerd: dat betekent dat ze 2 keer 18 uur in fermenteerbaden worden geweekt. Vervolgens worden de bonen in de schaduw gedroogd en daarna op droogbedden in de zon. Dan is de Aranga klaar voor de handel.

Geschiedenis van koffie in Tanzania

Koffie is heel belangrijk voor Tanzania. Naast thee en sisal, is koffie een belangrijk exportproduct. Bijna 75% van de bevolking leeft van de landbouw. Ze verbouwen katoen, cashewnoten, sisal, tabak, thee, kokosnoten, kruidnagel, groenten en fruit en dus koffie.
Het verhaal gaat dat koffie in Tanzania terecht kwam via Ethiopië, al in de 16e eeuw. Aangenomen wordt dat het een Robusta variëteit was. De stammen die de boon verbouwden kookten de rijpe bessen, rookten ze langdurig en kauwden vervolgens op de geprepareerde bes in plaats van er een drank van te brouwen. Tanzania kwam onder Duits bewind eind 19e eeuw en zij zorgden ervoor dat koffie iets ging opleveren. Zo lieten ze veel Arabica struiken planten. In sommige regio’s omarmden de stammen de koffieproductie met veel enthousiasme, zoals in de omgeving van Kilimanjaro. Dat is ook nu nog steeds de meest ontwikkelde regio wat koffieproductie betreft. Na de Eerste Wereldoorlog, toen Tanzania onder Groot-Brittannië viel, werd de handel iets gemakkelijker: directe verkoop naar Londen voor een betere prijs. Na de onafhankelijkheid in 1961 streefde de regering naar een verdubbeling van de koffieproductie, maar dat is nooit gelukt. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de koffieproductie een flinke slag toegebracht door de uitbraak van een hardnekkige ziekte die de planten deed verwelken. Het koffieland Tanzania krabbelt langzaamaan uit dat dal.

De feiten over koffieboon Aranga (Lot Sixty One Coffee Roasters)

  • Koffiebrander: Jeremy van Lot Sixty One Coffee Roasters in Amsterdam
  • Plantage: Groep Aranga in Tanzania
  • Hoogte: 2.000 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: Double wet fermentation
  • Geschikt voor: espresso én filter. Voor espresso maal je de bonen zo fijn als het zijdezachte zand van de Cariben. Maal de bonen voor filter zo fijn als het zand van Bloemendaal, iets grover dus.
  • Je proeft: een volle koffie met een tonen van vanille en een lichte aciditeit die proeft naar pruimen en rode kersen. Als espresso gebrand is ‘ie pittig zoet en in de filterbranding komen de zwarte bessen en bloemige tonen meer naar voren.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Blijft lekker lang hangen in je mond. Fris koffietje!’

GoedGevonden en verzonden: september 2015

TOP