CREATE ACCOUNT

Blommers Coffee Roasters: koffieboon Los Planes (El Salvador)

/ / Zendingen

De koffieplantage Los Planes ligt in het bergachtige gebied van de regio Chalatenango in El Salvador. Vandaag de dag is de plantage in handen van Sergio Ticas, die het 18 jaar geleden erfde van zijn grootvader Jose Onofre Ticas. Er stonden toen alleen Typica-koffieplanten, maar Sergio heeft in de afgelopen jaren veel koffiestruiken vervangen voor Bourbon en Pacamara-koffie. In de oogsttijd geeft deze plantage werk aan zo’n 70 plukkers. Sergio Ticas doet inmiddels met zijn koffie mee aan de Cup of Excellence en kwam 1 keer heel dichtbij… Daarmee heeft hij ook de regio in een klap op de landkaart van goede koffie gezet. Leuk detail is dat hij het geld dat hij won door mee te doen met de Cup of Excellence-competitie, inzet om zijn boerderij te verbeteren , maar ook om het leven van zijn plukkers te verbeteren. Hij koopt medicijnen voor het ziekenhuis in het dorp en doneert tenues voor het plaatselijke voetbalteam. Bovendien heeft hij een deel van zijn land beschikbaar gesteld aan de gemeenschap zodat zijn plukkers daar ook wat gewassen kunnen laten groeien voor eigen gebruik.

De koffie van deze plantage is gebrand door Robert van Blommers Coffee Roasters.

Koffie uit El Salvador

Koffie zit diepgeworteld in de geschiedenis van het Midden-Amerikaanse land El Salvador. De meeste plantages zijn al generaties achter elkaar in handen van dezelfde familie. Koffie uit El Salvador is over het algemeen vrij zoet met een milde aciditeit en een volle body.

De feiten over koffieboon Los Planes (Blommers Coffee Roasters)

  • Koffiebrander: Robert Blommers van Blommers Coffee Roasters in Nijmegen
  • Plantage: Finca Los Planes bij het dorp Citalá in de regio Chalatenango, El Salvador
  • Hoogte: 1600 meter
  • Variëteit: Bourbon, 100% Arabica
  • Verwerkingsmethode: fully washed
  • Geschikt voor: De voor espresso gebrande bonen maal je zo fijn als het zand van de Caraïben, mooi fijn en zijdezacht. De boon gebrand voor filterkoffie, maal je wat grover, als het zand van Bloemendaal.
  • Je proeft: Een pure, complexe koffie met milde aciditeit, fruitig zoetje en een volle body.
  • Koffiejuffrouw zegt: ‘Beetje wijnachtig als filterkoffie. Met een fruitige, rinse nasmaak. We proeven groene appel. Een lekkere, zachte koffie. Als espresso vonden we ‘m pittig en levendig. Let op: de crema-laag is lichter dan je wellicht bent gewend, dat hoort zo blijkbaar 🙂 En een tip: als je de aciditeit te hoog vindt, probeer ‘t eens met wat minder bonen.’

 GoedGevonden en verzonden: november 2014

TOP