CREATE ACCOUNT

Dolce Alchemia: koffiebrander Josh Helmut

/ / Koffiebranders
Joshua Dolce Alchemia

Josh Helmut begon in 2014 zijn koffiebranderij Dolce Alchemia in het hippe Amsterdam-Noord. De Amerikaan woont al jaren in Amsterdam, en werkte ruim 10 jaar als koffiebrander bij ‘anderen’, tot hij Dolce Alchemia starttte, zijn nieuwe project zoals hij het zelf noemt. Zijn liefde voor koffie ging gelijk op met de ontwikkeling van zijn vaardigheden in koffie. ‘Ik begon als barista als baantje buiten schooltijd. Het was toen ook niet meer dan dat: een baantje. Pas toen ik werkte in een branderij waar ik hielp bij he tinpakken, toen sprong er een vonkje over. Toen ik eenmaal leerde branden, wist ik dat dit mijn weg was.’

Single Estate Blend

Josh gaat er prat op pas te branden zodra er een order is, verser kan dus niet. Hij heeft sowieso een bijzonder idee over koffie branden. Hij noemt het zelf ‘Single Estate Blend’. Het klonk ons eerst als een tegenstelling in de oren, maar hij legt uit: ‘Voor een Single Estate Blend gebruik ik single origin bonen, dus van één plantage, maar wel van verschillende delen van die ene plantage. Die verschillende bonen worden apart gebrand en dan samengevoegd. Een bijzondere blend is het resultaat.’
‘Wat mijn favoriete koffie is? Ik hou heel erg van koffie uit Ethiopia, de Sidama en Yirgacheffe, vooral als ze ‘natural processed’ zijn. De wilde zoetje, de intense aciditeit en de aromatische kruiden die naar boven komen: dat is echt ongekend. Ik ben er ook geweest, prachtig land, Ethiopië. Verder ben ik erg gek op koffiebonen uit Midden-Amerika vooral als ze ‘honey processed’ zijn. Heerlijk om daarmee te werken.’

Scheikundige koffie

Wat betekent Dolce Alchemia eigenlijk? Josh: ‘Alchemie in de context van koffie staat voor het naar boven halen van de verborgen schakels van de groene koffiebonen door hitte toe te passen. En vervolgens uit die gebrande bonen de opgeslagen smaakmoleculen extraheren.’ Zo! Dat klinkt inderdaad heel scheikundig. Feit blijft dat de koffie die Josh brandt gewoon heel lekker is…

Duurzame business

Duurzaamheid staat bij Dolce Alchemia voorop. Hij levert zijn koffie het liefst in zijn recyclebare glazen potten, maar dat was wat lastig voor verzending van de pakketten van Koffiejuffrouw. Speciaal voor Koffiejuffrouw heeft hij koffiezakken aangeschaft. De koffievelletjes die eraf geschud worden tijdens het branden en koffieprut geeft Josh aan een champignonkwekerij. Hier wordt onder andere Shiitake op gekweekt.

TOP