CREATE ACCOUNT

Iced coffee of cold brew?

/ / Koffieverhalen

Mijn eerste ijskoffie had niet veel te maken met koffie: veel roomijs, slagroom, zoete siroop en een mooi rietje. Heerlijk, en ook nog op een terras in Spanje! Het was eigenlijk een milkshake met koffiesmaak. Nu ik helemaal ‘into coffee’ ben, drink ik nu graag ongezoete iced coffee en cold brew. (Een goede Nederlandse vertaling heb ik nog niet kunnen vinden…) Er komen steeds nieuwe zetmethodes bij, soms met ingewikkelde apparaten.

Koffiejuffrouw praat je bij over deze twee manieren van koffie zetten. Allebei lekker, allebei koud en ideaal voor warme dagen, maar twee verschillende zetmethodes. Het grootste verschil is dat ‘Iced coffee’ (let op de –d) hete koffie is die later is gekoeld en ‘Cold brew ‘ is koude koffie gezet met koud water.

Wat is Iced Coffee?

Hete, sterke koffie gekoeld door ijs. Het hete water bij gewoon gezette koffie, of dat nu espresso of filterkoffie is, haalt de geur- en smaakstoffen relatief snel uit de gemalen koffie. Hoe langer het hete water in contact is met de gemalen koffie, hoe meer aciditeit, levendigheid, in het extract komt. Gekoeld door ijs, maakt het een heerlijk zomers drankje met de kick van cafeïne.

Makkelijk recept voor Iced Coffee

  • Zet ongeveer 100 ml espresso of sterke filterkoffie. Hoe beter de koffiebonen, hoe lekkerder het resultaat geldt ook voor ijskoffie!
  • Los eventueel wat suiker of zoetstof op in de koffie
  • Vul een mooi glas voor de helft met ijsblokjes (ijsgruis werkt minder goed, dan word je koffie wat waterig)
  • Gooi de hete koffie over de ijsblokjes en geniet!

Makkelijk recept voor Iced Cappuccino

  • Zet ongeveer 100 ml espresso of sterke filterkoffie.
  • Los eventueel wat suiker of zoetstof op in de koffie
  • Laat de koffie afkoelen in de koelkast, half uurtje zoiets.
  • Voeg 100 ml koude melk toe aan de koude koffie (Probeer ook eens hazelnoot-, amandel- of sojamelk)
  • Vul een mooi glas tot ongeveer de helft met ijsblokjes (geen ijsgruis)
  • Gooi de koude koffie met melk bij de ijsblokjes.
  • Voor een extra traktatie kun je er nog een toefje slagroom op doen…. 🙂

Wat is Cold Brew?

Koud water heeft meer tijd (lees: meer uren) nodig om de smaakstoffen uit de gemalen koffie te halen. De smaak van cold brew is echt anders dan met heet water gezette koffie: zachter, zoeter en nauwelijks bitter. Dergelijke koude koffie, gezet met koud water, was populair bij de Nederlandse kolonisten op Java in de 19e eeuw.

Nu is de ene Cold Brew de andere niet. Bij de ene methode druppelt koud water langzaam op de gemalen koffie en bij de andere weekt de koffie in feite in het koude water en wordt vervolgens gefilterd. De eerste methode, de ‘cold drip’ heeft een ingenieus apparaat nodig, al dan niet deels zelf gemaakt. Koffiejuffrouw komt in een ander blog nog een keer terug op deze methode om het zelf uit te proberen thuis. De ‘week-methode’ is wel gemakkelijk thuis uit te proberen.

Makkelijk recept voor Cold Brew volgens de ‘weekmethode’

  • Doe voldoende gemalen koffie in een cafetière of als je die niet hebt in een bak of pot. Verhouding is ongeveer een ruime 20 gram op 100 ml water.
  • Giet er de bijbehorende hoeveelheid koud water op, roer goed door en sluit de pot of bak af met een deksel. Doe bij de cafetière de deksel erop, maar druk het filter niet door.
  • Laat de koffie in de koelkast minimaal 12 tot 24 uur rusten.
  • Haal het deksel eraf en filter de koffie bijvoorbeeld door een Hario filter: dat kan wel even duren voor het gefilterd is. Bij een cafetière druk je het filter langzaam naar beneden, niet forceren.
  • Je hebt nu sterk geconcentreerde koffie die je naar smaak kunt aanlengen of wat verdunnen: met ijsblokjes, koude of warme melk of water. Probeer ook eens gecondenseerde melk.
  • Dit concentraat is circa 2 weken houdbaar in de koelkast en ideaal als basis voor een dagelijkse koude shot koffie of om aan te lengen met koud of warm water of melk. Voor een snelle kop koffie bijvoorbeeld.

Klaar voor een warme, lange zomer met veel op-verfrissende-koffie-wachtende-momenten!

Hulp nodig bij het koude-koffie-zetten?

In onze Koffieshop vind je:

Cafetière

Ice coffee maker van Hario

Hario V60 filterhouder

Wil je advies? Stuur ons een mail, dan helpen we je graag.

TOP