CREATE ACCOUNT

Crema voor een verrukkelijke espresso

/ / Koffieverhalen

Ken je dat mooie, karamelkleurige laagje op je espresso? Deze crema-laag is heel belangrijk voor de smaak. Maar geen crema-laag betekent niet automatisch dat de koffie slecht is!

Licht van kleur?

Allereerst de looks. Kijk maar eens goed naar het laagje. Is het heel licht van kleur, dan heb je een slap bakje voor je neus. Of bedekt de crema-laag de koffie niet geheel? Dan is je koffie waarschijnlijk nogal bitter.

Wat doet dat laagje eigenlijk?

Het laagje ‘schuim’ bevat vetten, suikers en de bittere smaakstoffen van de koffieboon. En die heb je allemaal nodig voor de krachtige smaakexplosie die een espresso zo typeert. Dus roer de crema-laag er eerst goed doorheen, met liefde en aandacht en drink en geniet dan pas van de espresso.

Belangrijke factoren

Toch is het uitblijven van een crema-laag geen bewijs dat je koffie slecht is. Het kan ook liggen aan de droogmethode, de branding en de versheid van je koffieboon.

Heel donker gebrande bonen leveren bijvoorbeeld minder crema op. Door ze heel donker te branden, komt de olie uit de boon en blijft achter in de koffiemolen en in de verpakking bijvoorbeeld. Die smaakstoffen komen dus niet terecht in je koffie en niet in je crema. Ook de versheid van de koffiebonen speelt een rol. Hoe lang geleden zijn de koffiebonen gebrand? Voor de mooiste crema zijn je koffiebonen zo’n 3 tot 5 dagen geleden gebrand. Stelregel is: hoe ouder je koffieboon, hoe minder crema. Te verse bonen leveren ook slechte crema, vanwege de hoge concentratie CO2 die dan nog aanwezig is in de boon.

De droogmethode is ook bepalend

Afgezien van deze ‘crema-voorwaarden’, zijn er ook gewoon koffiebonen die minder of geen crema-laag geven. Dat ligt aan de methode van drogen. Veel koffiebonen in het zonovergoten en droge Afrika worden verwerkt volgens de ‘ongewassen’ of droge methode. In die koffiebonen blijft daardoor veel van de oliën en suikers opgesloten zitten, die zorgen voor een prachtige, dikke crema-laag. Koffiebonen die eerst grotendeels ontpulpd worden en vervolgens gedroogd in de zon of in elk geval in de buitenlucht, geeft een iets ‘schonere’ boon, met minder oliën en suikers. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in Zuid-Amerika, waar de omstandigheden wel zonnig maar ook wat vochtiger zijn. Deze koffiebonen geven een iets minder dikke crema. In lager gelegen gebieden, of gebieden met minder zon en veel vochtigheid worden de koffiebonen meestal verwerkt volgens de natte methode. Het water spoelt een deel van de oliën en suikers uit de koffiebonen. Dit levert een zogenoemd ‘schoon mondgevoel’ en ook de minste crema op. Dergelijke koffiebonen komen bijvoorbeeld vaak uit Indonesië.

Minder of geen crema zegt dus niet per se iets over de kwaliteit van de koffieboon. Want we kunnen toch niet stellen dat bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse koffiebonen minder lekker zijn dan de Afrikaanse! 🙂

Crema

TOP