CREATE ACCOUNT

BorgmanBorgman: koffiebrander Rien Borgman

/ / Koffiebranders

Rien Borgman en zoon Tom begonnen in 2013 een klein koffiecafé in Leiden, onder de naam BorgmanBorgman. Vader Rien komt uit de financiële wereld en wilde al tijden iets totaal anders gaan doen, zoon Tom haalde de Hogere Hotelschool, werkte daarna bij cafés en droomde van een eigen bedrijf. Het idee om ook zelf koffie te branden haalden ze uit hun geboortestad Amsterdam. Zo’n combinatie bestond in Leiden nog niet. Rien Borgman: ‘De passie voor koffie bestond al langer, maar het was nooit een reden om er zelf iets mee te gaan doen. Na een reorganisatie kreeg ik de kans voor mezelf te beginnen. Al snel kwam ik in contact met echte koffiefanaten waaronder Lianne Bertens van koffiebranderij Boon. Haar enthousiasme maakte dat ik zelf wilde leren branden. Bij haar heb ik ook ruim een half jaar stage gelopen alvorens de plannen voor een eigen zaak verder door te zetten. Zoon Tom gaf toen al snel aan mee te willen doen. Dit was voor mij een enorme meevaller gezien zijn horecaervaring.’

‘Eigenlijk is het zijn droom’ knikt Tom naar zijn vader Rien. Rien vult aan: ‘Ik ben er trots op dat ik de jarenlange passie voor koffie en de droom over een eigen koffiezaak waar heb kunnen maken. En dan wel een koffiezaak waar je niet alleen koffie kan drinken en kan kopen, maar waar het ook gebrand wordt. Als enige in Leiden branden wij onze eigen koffie in de winkel.’

Wat is een goede kop koffie?

‘Aan een goede kop koffie gaan vier cruciale zaken vooraf,’ aldus Rien. ‘De koffieboon moet goed zijn, zo ook de maling van de boon. Twee gram koffie te veel kan al sterk van invloed zijn op de smaak. Ten derde moet de machine schoon zijn. Koffie- of melkresten kunnen de smaak echt bederven. En als laatste: koffie maken is een ambacht. De ambachtsman, in ons geval de barista, moet kennis van zaken hebben.’ Rien en Tom zien koffiedrinken echt als een beleving. ‘Niet wegklokken, maar even lekker gaan zitten en genieten. Dat is wat we graag willen.’

‘We zijn allebei tot op heden nog niet in een koffieproducerend land geweest. Hoog op onze verlanglijst staan de landen in  Midden- en Zuid-Amerika. En wat onze favoriete koffieboon is? Uitgesproken favoriet zijn voor ons toch wel bonen uit Kenia en Ethiopië. Momenteel hou ik heel erg van de Boginda uit Ethiopië. Maar dat verandert dus nog wel eens.’

TOP